Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Η αριστοκρατία αντεπιτίθεται στο BBC (Μέρος α) - Downton Abbey

Ποιος ξέρει καλύτερα από τους Βρετανούς την εποχή της αριστοκρατίας;

Το Downtown Abbey είναι μοναδικά αποτελεσματικό στο να χρησιμοποιεί τα ταξικά σκαμπανεβάσματα μιας εποχής όπου η αριστοκρατία αντιστέκεται σθεναρά στην παρακμή της, και στο να φέρνει στην επιφάνεια τις  αντιπαραθέσεις μεταξύ του "είσαι ότι γεννιέσαι" και του "είσαι ότι γίνεσαι".


Η αριστοκρατία χρησιμοποιεί στο έπακρο περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες (παρέχοντας τους απλά στοιχειώδη τροφή και στέγη) για να συντηρεί την υπέρ του δέοντος πολυτέλεια της καθημερινότητας που θεωρεί ότι δικαιούται να βιώνει. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που απασχολούνταν στα εργοστάσια ή στην γεωργία. Η οικιακή υπηρεσία του κάθε αρχοντικού από την άλλη, ικανοποιεί την επιβίωσή της σε μια κοινωνία που βρίθει από φτώχεια. Τα ζητούμενα για πολλούς είναι κάτι περισσότερο από δεδομένα για λίγους.

Ντοκιμαντέρ για τις στρατιές ανθρώπων στις "οικιακές υπηρεσίες" της εποχής ρίχνει φως για την ζωή στα υπόγεια των πύργων.

"The Real Downton Abbey" Servants: The True Story Of Life Below Stairs 1/3

"The Real Downton Abbey" Servants: The True Story Of Life Below Stairs 2/3 

"The Real Downton Abbey" Servants: The True Story Of Life Below Stairs 3/3 



Παρόλο που η ιστορία και το όνομα του "Downton Abbey" είναι φανταστική, ο πύργος φυσικά υπάρχει, λέγεται Highclere Castle και έχει από μόνος του τη δική του ιστορία.



 Downton Abbey (2010-2015)

Η σειρά διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα στην εξοχική κατοικία του Yorkshire, το Downton Abbey. Απεικονίζει τις ζωές της αριστοκρατικής οικογένειας Crawley και του προσωπικού τους στην μετα-Εδουάρδου εποχή, με τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας να επιδρούν στη ζωή τους και στη βρετανική κοινωνική ιεραρχία. 

Τέτοια γεγονότα απεικονίζονται κατά τη διάρκεια όλης της σειράς και περιλαμβάνουν ειδήσεις από το ναυάγιο του Τιτανικού στον πρώτο κύκλο, το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την ισπανική πανδημία γρίπης και το σκάνδαλο Marconi στον δεύτερο κύκλο, την περίοδο του Μεσοπολέμου και τον σχηματισμό του ιρλανδικού ελεύθερου κράτους στον τρίτο κύκλο, το σκάνδαλο Teapot Dome των αρχών του 1920 στον τέταρτο κύκλο και τις βρετανικές εκλογές του 1923 του Ηνωμένου Βασιλείου, την σφαγή του Jallianwala Bagh και το πραξικόπημα της μπιραρίας στον πέμπτο κύκλο (ο έκτος κύκλος δεν έχει προβληθεί ακόμη). 

Αν και όλο το επιτελείο των ηθοποιών κάνει πολύ καλή δουλειά, η εξαιρετική Maggie Smith στο ρόλο της Violet Crawley, κόμισσας του Grantham, κλέβει την παράσταση με τις ατάκες και το ταλέντο της. «Η αναλυτική κατανόηση που έχει για τους διαλόγους και πως δημιουργείται το γέλιο είναι αυτή ενός χειρουργού εγκεφάλου», λέει ο συγγραφέας Julian Fellowes. 

Tο Downton Abbey έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τηλεοπτικούς κριτικούς και απέσπασε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Χρυσής Σφαίρας για την καλύτερη μίνι σειρά ή τηλεοπτική ταινία και ένα βραβείο Primetime Emmy για εξαιρετική μίνι σειρά ή ταινία. Επιπλέον αναγνωρίστηκε από το Guinness World Records ως η πιο θρυλική τηλεοπτική σειρά αγγλικής γλώσσας του 2011. Έχει  κερδίσει τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλη διεθνή τηλεοπτική σειρά στην ιστορία των Primetime Emmy Awards, με είκοσι επτά συνολικά υποψηφιότητες (μετά από μόλις 2 κύκλους). Μέχρι τον τρίτο κύκλο είχε κερδίσει τον τίτλο της σειράς με την πιο ευρεία παρακολούθηση ανά τον κόσμο.

Η σειρά πήρε μέρος και στο "Text Santa" όπου και προβλήθηκε μια παρωδία της σειράς από τους ίδιους τους ηθοποιούς. Το "Text Santa" είναι μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που συστάθηκε το 2011 από ITV για την υποστήριξη ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων. Ένα τηλεμαραθώνιος που παροτρύνει το κοινό να δωρίσει τα χρήματα κυρίως μέσω sms. Tα έσοδα μοιράστηκαν για την ενίσχυση 6 ιδρυμάτων. Το "Alzheimer's Society", "The Guide Dogs for the Blind Association", "Marie Curie Cancer Care", "Teenage Cancer Trust" και "Together for Short Lives and WellChild". 
Οι φανατικοί του Downton Abbey σίγουρα θα βρείτε ξεκαρδιστική την παρωδία στην οποία έλαβε μέρος και ο George Clooney ως guest star. 


 

Στις 26 Μαρτίου 2015, η Carnival Movies και η ITV ανακοίνωσε ότι ο έκτος κύκλος θα είναι ο τελευταίος και αναμένεται να βγει στον αέρα στα τέλη του 2015, με το τελευταίο επεισόδιο, ως το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο, να προβληθεί στις 25 Δεκεμβρίου του 2015.

TRAILER της σειράς εδώ

Διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό, κλασάτο, δραματικό, προκλητικό. Είναι πολύ απλά στην δεκάδα των καλύτερων τηλεοπτικών σειρών της βρετανικής τηλεόρασης. Η παραγωγή είναι άριστη και αποτελεσματική αναπαριστώντας μια ιστορική περίοδο πιστευτά και καθηλωτικά. Μην το χάσετε. Είναι μια θαυμάσια εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου