Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η αριστοκρατία αντεπιτίθεται στο BBC (Μέρος β) - Upstairs Downstairs



Αφήνοντας πίσω την σαφώς συντηρητικότερη αριστοκρατία της Βρετανικής επαρχίας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, περνάμε στην αριστοκρατία του Λονδίνου λίγο πριν την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι η σειρά ακροβατεί μεταξύ κοινωνιολογικής προσέγγισης και πολιτικής ιστορίας. 

Με την μεσαία τάξη να επεκτείνεται, η ζήτηση για "οικιακές υπηρεσίες" αυξάνεται. Η προσφορά για τέτοιες υπηρεσίες έχει πια μειωθεί και "καλό" οικιακό προσωπικό είναι πια δυσεύρετο μιας και οι περισσότεροι νέοι προτιμούν να δουλέψουν σε μαγαζιά, γραφεία ή οτιδήποτε άλλο όπου ο μισθός ήταν κατά πολύ μικρότερος μεν αλλά είχαν ρεπό, απογεύματα και την ελευθερία τους δε.

Αν και το "Upstairs-Downstairs" ξεκίνησε με πολύ καλές κριτικές, μεγάλες τηλεθεάσεις και πολλές υποψηφιότητες τις οποίες και άξιζε, δυστυχώς δεν άντεξε για πολύ μιας και επισκιάστηκε από το "Downton Abbey". Παρόλα αυτά όμως παρέμεινε μια ολοκληρωμένη και ακέραιη δουλειά.



Αριστούργημα συμπαραγωγής του BCC με το BBC Ουαλίας που δημιουργήθηκε και γράφτηκε από Heidi Thomas, και αποτελεί συνέχεια της τηλεοπτικής σειράς Upstairs-Downstairs, που παιζόταν από το 1971 μέχρι το1975 στο ITV. Παρόλα αυτά όμως δεν χρειάζεται να το είχατε παρακολουθήσει τότε (φυσικά) για να απολαύσετε την τόσο καλοφτιαγμένη δραματική σειρά του σήμερα.

Η σειρά τοποθετείται στο 165 Eaton Place του Λονδίνου από το 1936 (δηλαδή 6 χρόνια μετά το τέλος της πρωτότυπης σειράς) μέχρι το 1939, πάνω στην άνοδο του ναζισμού και το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Upstairs: Ο Sir Hallam Holland, ένας νεαρός διπλωμάτης, μετακομίζει στο αρχοντικό μαζί με τη σύζυγό του, Lady Agnes, το Γενάρη 1936, λίγο πριν από το θάνατο του Γεωργίου 'Β. Ψάχνουν να βρουν προσωπικό καθώς θέλουν να ανακαινίσουν το σπίτι στην παλιά του αίγλη που μετά από χρόνια ήταν άδειο, κι έτσι προσλαμβάνουν την Rose (οικιακή βοηθός των προηγούμενων ιδιοκτητών του αρχοντικού) που τώρα έχει δικό της γραφείο παροχής οικιακού προσωπικού. Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί η φλογερή και γεμάτη μυστήριο νεαρή αδελφή της Lady Agnes, η χήρα μητέρα του Sir Hallam μαζί με τον γραμματέα της και μια μαϊμού, και ένα ανάδοχο παιδί που αισθάνονται υποχρεωμένοι να συντηρήσουν.

Downstairs: Η Rose προσλαμβάνει προσωπικό και εκτός από την εκπαίδευση των νεαρών υπαλλήλων και την ενημέρωση τους μεταξύ των παλαιών αναμνήσεων και των νέων απαιτήσεων του σπιτιού, πρέπει επίσης να συμβάλλει στην εκπαίδευση κυρία Agnes με τους τρόπους λειτουργίας ενός αρχοντικού. Η νέα "κάτω" οικογένεια αρχίζει σιγά-σιγά να λειτουργεί ως μία μονάδα, ξεπερνώντας τα εμπόδια της ηλικίας, της τάξης και της φυλής που εμφανίζονται καθώς γνωρίζει ο ένας την ιστορία ζωής του άλλου.

Δείτε το trailer εδώ

Μια γρήγορη, ιντριγκαδόρικη και χωρίς ταμπού σειρά, γι’ αυτούς που τους άρεσε το concept των τάξεων του Downton Abbey, αλλά τους φάνηκε αργή η ροή. Σε κάθε περίπτωση, τα επεισόδια είναι λίγα μεν αλλά η σειρά δεν κάνει "κοιλιά" δε, και οι χαρακτήρες είναι τόσο προκλητικοί όσο χρειάζεται για να κρατήσουν πολύ καλή συντροφιά σε όσους επιλέξουν να την δουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου