Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

«Μόνο ανήλικοι» του Στεφανου Νικηταρά


Σε ένα γραφείο κάθονται ο Αη-Βασίλης κι ένα καλικαντζαράκι. Μπροστά από τον Αη-Βασίλη υπάρχουν πολλά γράμματα. Μπροστά από το καλικαντζαράκι υπάρχει μια λίστα, πάνω στην οποία κάτι σημειώνει.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ(διαβάζοντας ένα γράμμα)
Μμμ, τι να του κάνουμε τώρα αυτού; Θέλει ένα μεγάλο κάστρο lego δίπλα από ένα λιβάδι. Δεν μου λες, δεν πιστεύω να βρίζει καθόλου;

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ(κοιτάζει την λίστα. Έχει λεπτή, τσιριχτή και διαπεραστική φωνή)
Μόνο «χαζός» και «βλάκας».


ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Το φαί του;

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Δεν τρώει μακαρόνια με μυζήθρα. Μόνο με κετσάπ.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Μόνο με κετσάπ; Μόνο το λιβάδι γράψε να του πάρουμε. Για να δούμε επόμενο γράμμα. Χμ, τι είναι αυτό; Αυτή εδώ δείχνει μεγάλο κοριτσάκι. «Αγαπητέ Αη-Βασίλη, με λένε Αντιγόνη, μένω στην οδό Δουλκέρη στον Άλιμο και φέτος θέλω να μου φέρεις  για δώρο Χριστουγέννων αγάπη και ευτυχία για όλους τους ανθρώπους». Τι έχουμε εδώ; Δώσε μου φιντ μπακ.

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Αντιγόνη Πόμμερ. Τρώει όλο της το φαγητό εκτός από κεφτεδάκια-φρικιά, δεν μιλάει ποτέ άσχημα στους γονείς της και στο λεωφορείο παραχωρεί τη θέση της στους ηλικιωμένους και σε γυμνασμένους νεαρούς.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Μπράβο. Καλό κορίτσι φαίνεται.

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Επίσης είναι 48 ετών.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Άλλο και τούτο. Τι να κάνω τώρα;  Τέλος πάντων. Βάλε σε ένα κουτί δυο κιλά αγάπη και ενάμιση κιλό ευτυχία και τύλιξέ τα. Για να δω το επόμενο. Χμμ, Νεφέλη Πόμμερ. Τι έγινε; Έστειλε κι η μαμά της; Εργολαβία θα την πάρουμε την οικογένεια; Α, όχι, η κόρη της είναι. 20 ετών. Είπα κι εγώ.

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Άλλαξε το καταστατικό και δεν το ξέρω; Μόνο ανήλικα αναλαμβάνουμε.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
«Αγαπητέ Αη-Βασίλη. Σιγά μην υπάρχεις. Αποκλείεται να υπάρχεις και κάποιος άλλος διαβάζει τώρα το γράμμα και γελάει με τα χάλια μου. Σου στέλνω γιατί, αν τυχόν υπάρχεις, θέλω για δώρο χριστουγέννων φέτος να μην στείλεις δώρο στην μαμά μου! Τσακωθήκαμε, γιατί μου λέει ότι πρέπει να πιστεύω στα όνειρα και τα παραμύθια, ενώ εγώ της λέω να σταματήσει τα ξεμυαλισμένα της και να προσγειωθεί στη Γη. Ξέρω ότι το δώρο που ζητώ αναιρεί το δικό της, αλλά είναι δίκαιο, γιατί εγώ ούτε βρίζω ποτέ, και  στο λεωφορείο σηκώνομαι πάντα (κι όχι μόνο σε κολυμβητές όπως αυτή) και τρώω και όλο μου το φαγητό. Μέχρι και τα κεφτεδάκια-φρικιά! Σε παρακαλώ, λυπήσου με, ποιος την ακούει αν στα αλήθεια υπάρχεις και το μάθει»  Χμ, τι κάνουμε τώρα;

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Καλό κουμάσι κι αυτή. Αντέγραφε στην μηχανική δύο και πέρασε την αστροφυσική με ανοιχτό βιβλίο.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Είναι όμως καλό κορίτσι. Τι να την κάνω; Να της χαλάσω χατίρι;

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Δεν κάθεται να διαβάσει λέω εγώ που πέρασε τα στερεά σώματα με μπλου-τουθ. Ένα-ένα τα βλέπω εδώ!

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Άκου τι θα κάνεις. Το δώρο που προόριζα για την μαμά της θα το δώσεις στην μικρή. Γιατί αυτή είναι παιδί και έχει ανάγκη από αγάπη και ευτυχία. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη από υγεία και ευτυχία. Κι αν όλοι εμείς οι μεγάλοι προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, για τα παιδιά το κάνουμε. Εμείς τα ζήσαμε τα νιάτα μας και τα χαρήκαμε και τα χιπ χοπ μας τα χορέψαμε. Και κάτι μου λέει ότι σαν δει το δώρο και στα παραμύθια θα πιστέψει και στην μαμά της την τρελοκαμπέρω θα το δείξει για να την ευχαριστήσει. Είναι καλό παιδί.

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Καααλά. Το σημειώνω.

ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
Για να δούμε ποιο είναι το επόμενο παιδάκι. Χαρούλα Κουβ, 28 χρονών, ααααα όχι και φέτος αυτή. Νισάφι πια! Το κλείνουμε και φεύγουμε. (σηκώνονται αυτός και το καλικαντζαράκι, μαζεύουν τα πράγματα και πριν φύγουν γυρίζουν προς το κοινό και λέει ο Αη-Βασίλης) Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ
Και του χρόνου… μόνο οι ανήλικοι να μας στέλνετε. (φεύγουν)

~~~~~~~~~

Το κείμενο δραματοποιήθηκε για τις ανάγκες της φιλανθρωπικής παράστασης "Ο Άγιος Βασίλης φέτος έρχεται με... λεωφορείο" που έγινε στις
20  Δεκεμβρίου 2015. 



Κείμενο: Στέφανος Νικηταράς.
Σκηνοθεσία: Μαρία Κούτσου. Ερμηνεύουν: Μάδα Κυπριώτη, Θοδωρής Τσεκούρας.

Κείμενο: Στέφανος Νικηταράς.

Υπεύθυνη σκηνοθεσίας: Ζένια Χρυσανίδου 
Λογοτεχνική επιμέλεια: Αντιγόνη Πόμμερ 
Οργάνωση παραγωγής: Παναγιώτης Καποδίστριας

Ευχαριστίες στους Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλο, από την ομάδα «Παλαιά Ελληνικά Λεωφορεία», για την ευγενή παραχώρηση λεωφορείων της συλλογής τους, για τους σκοπούς της φιλανθρωπικής παράστασης.

Παραγωγή
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa
http://www.tabula.gr



Στις 20  Δεκεμβρίου 2015, στο αμαξοστάσιο Ερμού και Πειραιώς, στον Κεραμεικό, μέσα σε σταθμευμένα λεωφορεία παλαιού τύπου, δόθηκαν παραστάσεις από τους σπουδαστές του τμήματος Υποκριτικής, σε κείμενα και σκηνοθεσία των σπουδαστών των τμημάτων Δημιουργικής Γραφής και Σκηνοθεσίας, αντίστοιχα.

Οι πρωτοποριακές παραστάσεις, έγιναν μέσα στο λεωφορείο του Άγιου Βασίλη, με ένα δωράκι για τα παιδιά από τα «Παιδικά Χωριά SOS», αντί εισιτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου