Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Οι συμμορίτες "Peaky Blinders"



Αν ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε γεννηθεί σε μια βρώμικη, γκρίζα, Αγγλική, εργοστασιακή πόλη αντί της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει κάτι σαν αυτή την σειρά. 

Οι Peaky Blinders είναι μια οικογένεια γκάγκστερ του Birmingham της Αγγλίας. Η κεντρική ιστορία ασχολείται με την πραγματική συμμορία των Peaky Blinders και το φιλόδοξο και εξαιρετικά επικίνδυνο αφεντικό τους, τον Tommy Shelby (που παίζεται από τον εξαιρετικό Cillian Murphy).

Βασισμένο στην πραγματική βρετανική συμμορία του 1920, ο Ιρλανδός ηθοποιός Cillian Murphy υποδύεται, με εξαιρετική μαεστρία, τον ήρωα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε εγκληματική ιδιοφυΐα. Τον Tommy Shelby. Αυτός αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση παράνομου τζόγου στο Birmingham της Αγγλίας το 1919, μαζί με τον ψυχωσικό αδελφό του Arthur, τα άλλα δυο του αδέρφια και την σκληροτράχηλη θεία Polly, αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσοι έχουν καταφέρει να γυρίσουν από το γαλλικό μέτωπο έρχονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τις λιγοστές δουλειές, τις μηδενικές προοπτικές ανάκαμψης, την μπουρζουαζία των βιομηχάνων και την διεφθαρμένη αστυνομία. Έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τις παράνομες συμμορίες να αλληλοσυγκρουστούν ώστε να κυριαρχήσουν.

Η συμμορία πέφτει στην προσοχή του αρχιεπιθεωρητή Chester Campbell (που παίζεται από τον Sam Neill), έναν ντετέκτιβ της Βασιλικής Ιρλανδικής Χωροφυλακής απεσταλμένο από το Μπέλφαστ για να καθαρίσει την πόλη από τον IRA, τις συμμορίες και τους κοινούς εγκληματίες. Ο Winston Churchill του αναθέτει την καταστολή αναταραχής και εξέγερσης στο Μπέρμιγχαμ και την ανεύρεση ενός κλεμμένου φορτίου όπλων που προοριζόταν για αποστολή στη Λιβύη.

Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Steven Knight, και παράγεται από Caryn Mandabach Productions και Tiger Aspect Productions. Ο πρώτος κύκλος προβλήθηκε στο BBC 2, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2013 και είχε έξι επεισόδια. Ο δεύτερος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 2 Οκτωβρίου 2014. Ο τρίτος κύκλος θα προβληθεί μέσα στο 2016, με τα γυρίσματα να έχουν ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015.

Η πραγματική συμμορία των Peaky Blinders έχει διαφορές από την τηλεοπτική, αλλά το συγχωρούμε στον δημιουργό γιατί το αποτέλεσμα μας συνεπαίρνει. Η συμμορία υποτίθεται ότι πήρε το όνομά της από τις λεπίδες ξυραφιού που έραβαν στα γείσα (peaks) των κασκέτων τους. Έτσι χρησιμοποιούσαν τα καπέλα τους ως όπλα για να χαρακώνουν τα θύματά τους στο μέτωπο ή στα μάτια και τα μάγουλα και με αυτόν τον τρόπο το αίμα που έτρεχε τους τύφλωνε (blind) προσωρινά. Αυτή η θεωρία όμως καταρρίφθηκε μιας και τα ξυραφάκια ότι είχαν κυκλοφορήσει και αποτελούσαν είδος πολυτελείας, άρα ήταν πολύ ακριβά για να τα προμηθευτούν τα μέλη μιας συμμορίας. Γενικότερα, εάν ο όρος "Peaky Blinders" αφορά μια ενιαία συμμορία ή αποτελεί έναν τοπικό όρο του Μπέρμιγχαμ για μια μορφή βίαιης υποκουλτούρας της τότε φτωχής νεολαίας, είναι ακόμη υπό συζήτηση. Για όσους θέλουν όμως να πάρουν μια μικρή γεύση για τους πραγματιικούς Peaky Blinders, μαζί με φωτογραφικό υλικό τους από τα αρχεία της αστυνομίας κ.α, μπορούν να δουν το παρακάτω ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ με αφορμή την σειρά.

 

Η τηλεοπτική "συμμορία" των Peaky Blinders, εκτός από την αμέριστη προσοχή και αδημονία των τηλεθεατών, έχει κερδίσει και το τηλεοπτικό βραβείο BAFTA σκηνοθεσίας και φωτογραφίας το 2014 καθώς και 3 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων Biarritz, το 2013 κέρδισε βραβείο καλύτερης σειράς και κοστουμιών από το Royal Television Society καθώς και άλλα πολυάριθμα βραβεία από την πρώτη κιόλας σεζόν προβολής της. Και συνεχίζει ακάθεκτη
 

Θα μπορουσαμε να βρούμε εκατό διαφορετικούς λόγους γιατί αυτή η σειρά μας έχει κλέψει το ενδιαφέρον. Θα περιοριστούμε όμως στο ότι πάνω απ'όλα παρέχει απλόχερα:
  • στυλ απαράμιλλο (κινηματογραφικό, σκηνικών, χαρακτήρων και ηθοποιίας),  
  • κοστούμια αξεπέραστα (σε σημείο οι βρετανοί να υιοθετούν το ντύσιμο και το περίεργο κούρεμα), 
  • μουσική εκπληκτική (Nick Cave στους τίτλους και όχι μόνο, Artic Monkeys, PJ Harvey, Ane Brun, White Stripes μέχρι και Johnny Cash αλλά και παραδοσιακά ιρλανδέζικα τραγούδια που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τόσο προσεγμένη παραγωγή)
  • και γκανστεριλίκι με αγριάδα που την καθιστούν σχεδόν υποχρεωτική για όσους θέλουν να μεταφερθούν στην Αγγλία του 1910 με τόσο μαεστρικό τρόπο που να σε κάνει να μην ξεκολλάς!

Enjoy...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου