Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη στον καθηγητή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ



 Ο Παναγιώτης Καποδίστριας είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ιδρυτής της σχολής δημιουργικής γραφής Tabula Rasa.
Τη σπουδαστική χρονιά 2016-17 θα διδάξει το μάθημα «Σενάριο: μεθοδολογία και τεχνικές».
Το βιογραφικό του περιέχει θεατρικές παραστάσεις σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου (Ο βιολιστής στη στέγη, Πλούτος, Άνθρωποι και ποντίκια κ.α.), τηλεοπτικές σειρές (Η νταντά, Επτά θανάσιμες πεθερές, Το κόκκινο δωμάτιο, Εντιμότατοι κερατάδες κ.α.) καθώς και 2 σημαντικά βραβεία από το Columbus state University και το Θέατρο τέχνης του Λονδίνου.
Οι μαθητές του τον φωνάζουν «δασκαλάκο»!


1)Η σχολή που έχετε ιδρύσει είναι ήδη εφτά χρόνων και παραμένει ακόμη και σήμερα η μόνη αναγνωρισμένη σχολή δημιουργικής γραφής πλήρους φοίτησης στην Ελλάδα που οδηγεί σε πτυχίο. Πείτε μας την ιστορία της.

Ξεκίνησε ως ιδέα πριν από αρκετά χρόνια, όταν κι εγώ ως μαθητευόμενος έψαχνα να σπουδάσω την τέχνη της γραφής και δεν υπήρχε στην Ελλάδα ανάλογος φορέας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να παλέψουμε με την παρωχημένη αντίληψη πως «η συγγραφή δε διδάσκεται». Νομίζω πως πια καταφέραμε να αποδείξουμε πως το μόνο εμπόδιο στη συγγραφή είναι το «γνωρίζω». Μετά από 6 χρόνια λειτουργίας της σχολής, ξεφύγαμε πια από το κομμάτι της δημιουργικής γραφής και δημιουργήσαμε κι άλλα ολοκληρωμένα εντατικά δημιουργικά τμήματα, όπως: λογοτεχνικής γραφής, σεναριογραφίας, θεατρικής γραφής, υποκριτικής, σκηνοθεσίας, εικονογράφησης, νοηματικής γλώσσας κλπ., για να εκπληρώσουμε και την παραμικρή ανάγκη των σπουδαστών μας.

2)Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης... Τι είναι πιο βαθιά στην καρδιά σας και γιατί;

Δάσκαλος. Είναι αναζωογονητικό να μοιράζεσαι τις γνώσεις και την εμπειρία σου με νέους ανθρώπους και να τους βλέπεις μέρα με τη μέρα να εξελίσσονται. Γράφεις μέσα από αυτούς. Υπάρχεις μέσα από αυτούς.

3)Ποιο ελληνικό και ποιο ξένο σίριαλ ζηλεύετε θανάσιμα που δεν γράψατε εσείς; Για ποιο λόγο;

Θανάσιμα δε ζηλεύω τίποτα. Η ζήλεια είναι κάτι που δε με εκφράζει. Όταν ζηλεύεις μένεις στάσιμος. Κι εγώ θέλω να προχωράω μπροστά. Βάσει αυτού, εκτιμώ όλες τις καλές δουλειές που γίνονται στην τηλεόραση και θαυμάζω αρκετές σειρές, με τελευταία αγαπημένη μου το “Daddy cool” της αξιοθαύμαστης Τίνας Καμπίτση, που έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις ίδιες αίθουσες στη σχολή. Η αλήθεια είναι ότι όσοι καθηγητές υπάρχουν στη σχολή, χαίρουν του θαυμασμού μου, τόσο για την προσωπικότητα όσο και για τα ταλέντα τους.

4)Αν υποθέσουμε ότι η σχολή σας είναι ακόμη σε βρεφικό στάδιο ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια γι’ αυτή;

Να συνεχίσει αυτό το ταξίδι με καλούς επιβάτες και να φτάνει τον κάθε σπουδαστή στον προορισμό του.

5)Πρόσφατα μία μαθήτρια σας πήρε το 1ο βραβείο για το σενάριο που έστειλε στο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Και άλλοι μαθητές σας έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς, ακόμη και στο εξωτερικό. Το περιμένατε αυτό όταν ξεκινούσε η σχολή; Το είχατε στόχο;

Καταρχάς, οι στόχοι μου έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ σε σχέση με αυτά που περίμενα στην έναρξη της σχολής. Είμαι ευτυχής που βρήκα άξιους συνοδοιπόρους καθηγητές που εκπλήρωσαν και συνεχίζουν να εκπληρώνουν πλήρως τα όνειρά μου και φυσικά βρίσκουμε κάθε χρόνο πρόσφορο υλικό από σπουδαστές που διψάνε να μάθουν την τέχνη της γραφής. Τα βραβεία που κάθε τόσο παίρνουν οι σπουδαστές της Tabula Rasa, στην Ελλάδα και διεθνώς, δεν είναι σε καμία περίπτωση ατομική υπόθεση. Είναι ομαδική δουλειά. Το κάθε βραβείο είναι ένα ακόμα χαμόγελο στα στόματα όλων των καθηγητών και μια προσωπική απόδειξη ότι αυτή η σχολή έχει αδιαμφισβήτητο θετικό αποτέλεσμα στην καλλιτεχνική εξέλιξη των φοιτητών της.

Πληροφορίες για τα μαθήματα που διδάσκει θα βρείτε παρακάτω:

Για το βιογραφικό του καθηγητή ακολουθήστε το σύνδεσμο

Ευχαριστούμε τον κο Καποδίστρια για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και του ευχόμαστε να έχει μία δημιουργική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου