Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Παρακολουθήστε την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου παραμυθιών "Μπου ξελευθερία!"

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πηγή, κυκλοφόρησαν το τέταρτο πολυσυγγραφικό βιβλίο με τίτλο: "Μπου Ξελευθερία!", από τους σπουδαστές: Δήμητρα Αθενάκη, Αθανασία Αλεξανδρίδη, Αλεξάνδρα Ανδριάδη, Ιωάννα Αποστολάκου, Θάνος Αργυρίου, Παναγιώτης Αχείμαστος, Κωνσταντίνα Βασιλείου, Κική Γεωργαλλή, Ειρήνη Δεμέστιχα, Δανάη Δημητρακοπούλου, Ιωάννα Καϊάφα, Στρατονίκη Καλφοπούλου, Πανωραία Κανελλοπούλου, Αρετή Καραμπά, Κωνσταντίνος Καρτσακάλης, Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Χαρίκλεια Μπηκέ, Ελένη Μπλιούμη, Μαρία Μποτέα, Αθηνά Ντόκα, Γεωργία Ντάουερ Σακά, Αναστασία Παπά, Άννα Παπαδάκη, Νεφέλη Παπαντωνοπούλου, Μαρία Πηδιά, Παναγιώτα Σιπέτα, Χριστίνα Στεφανίδου, Κατερίνα Τσιρλή, Δέσποινα Φίλιου, Σοφία Χριστοφή.


Το έργο αποτελείται από τριάντα παραμύθια που αφορούν στον σχολικό εκφοβισμό. Πρόκειται για μια προσπάθεια των σπουδαστών να βοηθήσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά, με την αρωγή των παραμυθιών για το γνωστό σε όλους μας bullying. Μιλούν με διασκεδαστικό τρόπο, για τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τα ζώα της ζούγκλας.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Κάποτε, πολύ παλιά, υπήρχε μια πεδιάδα από ζάχαρη όπου εκεί ζούσαν αγαπημένα όλα τα ζώα του κόσμου. Δίπλα στην πεδιάδα, σε ένα ψηλό καραμελωμένο βουνό, ζούσε ένας κακός μάγος που τον έλεγαν Μπούλινγκ. Αυτός ο μάγος ζήλευε όλα τα ζώα που ήταν χαρούμενα κι ένα πρωινό που δεν άντεξε πια να τα βλέπει αγαπημένα, κούνησε το μαγικό του ραβδί και τότε όλα τα ζώα της ζαχαρωμένης πεδιάδας, άρχισαν να κοροϊδεύουν το ένα το άλλο.  Ξαφνικά, ανακάλυψαν ότι ο ελέφαντας ήταν παχουλός, ότι η καμηλοπάρδαλη είχε μακρύ λαιμό, ότι το φενέκ είχε μεγάλα αυτιά, ότι το αηδόνι δεν ήταν καλλίφωνο και άλλα πολλά. Όλα τα ζώα έγιναν δυστυχισμένα και έκλαψαν τόσο πολύ που έλιωσε η ζάχαρη της πεδιάδας. Ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι που κατάλαβε ότι ο μάγος Μπούλινγκ τους είχε μαγέψει, ζήτησε τη βοήθεια τριάντα διάσημων εξερευνητών, ειδικών στα ξόρκια. Αυτοί έφυγαν με πολύχρωμα αερόστατα και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για να βρουν το αντίδοτο στο ξόρκι του Μπούλινγκ. Γύρισαν όλο τον πλανήτη γύρω γύρω, πέντε φορές δεξιόστροφα και δύο αριστερόστροφα, μέχρι που ζαλίστηκαν. Όταν επέστρεψαν είχαν τη λύση στα χέρια τους. Έδωσαν στο βασιλιά ένα βιβλίο με τριάντα παραμύθια και του ζήτησαν να τα διαβάσει δυνατά στην πεδιάδα, για να τον ακούσουν όλα τα ζώα. Μόλις το έκανε, τα μάγια λύθηκαν αμέσως και όλα τα ζώα μόνιασαν ξανά.
Ο κακός μάγος Μπούλινγκ που δεν τον είχε αγαπήσει ποτέ κανείς στη ζωή του, θύμωσε τόσο πολύ που με το μαγικό ραβδί του έριξε ένα ξόρκι πάνω στο καραμελωμένο βουνό και άρχισαν να ξεκολλούν κομμάτια καραμέλας και να κατρακυλούν προς την πεδιάδα. Στο πέρασμά τους παρέσυραν ξυλάκια και έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα γλειφιτζούρια. Ήταν τόσο χαρούμενα όλα τα ζώα με αυτή την ανακάλυψη. Ο μάγος παρασύρθηκε από τη χαρά τους και έτρεξε στην πεδιάδα να τους δείξει όλα τα κόλπα που ήξερε. Εκείνο το βράδυ κολύμπησαν όλοι μαζί σε σοκολατένιες λίμνες και  διασκέδασαν με τη βροχή από πολύχρωμα ποπ κόρν. Από τότε, κάθε μέρα ήταν γιορτή κι έζησαν όλοι μαζί μια ζωή από ζάχαρη.
Η πρωτότυπη εικονογράφηση ανήκει σε παιδιά δημοτικών σχολείων, τα οποία σε συνεργασία με τη σχολή, παρακολούθησαν όλη τη χρονιά που πέρασε στο σχολείο τους ως εξωσχολική δραστηριότητα το μάθημα της δημιουργικής γραφής. Τα παιδιά: Μαρία Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Μπούγας, Νίκη Αθηνασίου, Στέργιος Μακάτης, Βελούδη Μαριλένα, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Λουίτζι Ντιονίζι, Βασιλική Σαλκιτζόγλου, Ειρήνη Χονδροπούλου, Φιλοθέη Μπόκα, Φωτεινή Ταχταρα, Κέλλυ Λούμη, Μαρία Παπαβασιλείου, Αλκίνοος Χρας, Κατερίνα Καρυπίδου, Παρασκευή Ταχταρά, Βιολέττα Αργυρού, Ελεονώρα Μακάτη, Άγγελος Ντάουερ, Μαριλένα Βελούδη, Χρήστος Κουτσουμάρης, Βασίλης Τσουτσουλόπουλος, Συρίγος Ματθαίος, Παύλος Πανίδης, δημιούργησαν με τη φαντασία τους, τους πραγματικούς ήρωες των παραμυθιών.


Ευχαριστούμε τον σκηνοθέτη και καθηγητή σκηνοθεσίας της Tabula Rasa, κ. Άρη Λυχναρά, για τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου