Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Νέο ταχύρρυθμο σεμινάριο σεναρίου μικρού μήκους, από την Έλενα Μπολονάση, στο εγραστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

Μήπως ήρθε η ώρα... να γράψεις τη δική σου ιστορία μικρού μήκους και να την δεις να γίνεται ταινία;

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 18:00, ξεκινάει το νέο ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ σεμινάριο "Σενάριο μικρού μήκους" διάρκειας 2 εβδομάδων, με καθηγήτρια την Έλενα Μπολονάση, αποκλειστικά στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι'αυτό βιαστείτε!

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να εκφραστεί μέσα από τη γλώσσα της σεναριακής γραφής, έχει πρωτότυπες ιδέες και αναζητά την τεχνική γραφής μιας μικρού μήκους ταινίας. Το σεμινάριο βασίζεται στη θεωρία του πασίγνωστου συγγραφέα και καθηγητή δημιουργικής γραφής, Robert Mckee, που ακολουθείται από επίδοξους και πετυχημένους σεναριογράφους ανά τον κόσμο.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι με τo πέρας των μαθημάτων ο κάθε σπουδαστής να έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή  μιας ταινίας μικρού μήκους.
Τα καλύτερα σενάρια θα δοθούν προς υλοποίηση στα τμήματα σκηνοθεσίας και υποκριτικής της σχολής.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:
  • Η ιστορία: Πώς θα επιλέξουμε το θέμα της ταινίας σας; Τι θέλουμε να πούμε με το σενάριό μας;
  • Πρωτοτυπία: Πόσο σημαντική είναι και πως θα κερδίσουμε τον θεατή από τα πρώτα δευτερόλεπτα.
  • Σεναριακή οικονομία: H οικονομία είναι το κλειδί, η συντομία θέλει τον χρόνο της, η τελειότητα σημαίνει επιμονή.
  • Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας; Πώς επιλέγεται και γιατί; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η προσωπικότητά του; Πόσοι πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές; Ενεργός και παθητικός πρωταγωνιστής. Από ποια οπτική γωνία θα πούμε την ιστορία μας (POV);
  • Η δομή της ιστορίας και η πλοκή της: Ποια γεγονότα θα επιλέξουμε; Τα γεγονότα προκαλούνται από τους ήρωες ή τους επηρεάζουν, δημιουργούν εικόνες, δράση, διάλογο και αποκαλύπτουν χαρακτήρα. Τα γεγονότα αλλάζουν τη ζωή ενός χαρακτήρα. Πώς θα ταξινομηθούν χρονικά τα γεγονότα αυτά;
  • Ποια θα είναι η αλλαγή του ήρωά μας (Character arc) και ποια η σπουδαιότητα της αλλαγής αυτής; Το σενάριο δεν πρέπει μόνο να αποκαλύπτει τον χαρακτήρα, αλλά και να σχηματίζει ή να αλλάζει την εσωτερική φύση κατά τη διάρκεια της αφήγησης.
  • Στυλ και προσωπικό ύφος: Η επιλογή και η διάταξη των γεγονότων στο έργο του σεναριογράφου μεταφέρουν τη δική του πραγματικότητα και κοσμοθεωρία, πολιτική, περιβαλλοντική, πνευματική. Επιλέγουμε το περιεχόμενό μας όπως κανείς άλλος, σχεδιάζουμε τη μορφή όπως κανείς άλλος, συνδυάζουμε τα είδη όπως κανείς άλλος.
  • Ποια η διαφορά μιας ταινίας μικρού μήκους από μια ταινία μεγάλου μήκους και πως οι διαφορές αυτές επηρεάζουν τη δομή της; 
Τα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 και θα έχουν διάρκεια 2 εβδομάδων.


Το μάθημα θα γίνεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη στις 18:00, στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa",Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.



Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.



Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".



Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.



Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr



Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου