Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

“Το διαζύγιο μέσα από πολλά ποτήρια κρασί” της Μαρίνας Πλούμπη



Ποιο ποτήρι είναι αυτό που πίνει; Το τρίτο; Το τέταρτο; Όχι σίγουρα πάνω από πέντε ποτήρια κρασί έχω πιει για να ζαλίζομαι έτσι, σκέφτηκε ο Σάκης ενώ προσπαθούσε να συγκεντρώσει το βλέμμα του σε ένα σημείο. Προσπάθησε να σηκωθεί αλλά κάθισε αμέσως αφού όλα γύριζαν γύρω του. Έβαλε τα χέρια του στα μάτια του και έσκυψε το κεφάλι του στο τραπέζι. Πως τα κατάφερε έτσι; Για ένα φαγητό είχε βγει να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του μετά το χωρισμό του με τη Μαρία. Συνειδητοποίησε πως ζαλιζόταν χειρότερα με σκυμμένο κεφάλι και έτσι σήκωσε το βλέμμα. Στήριξε το κεφάλι του στο χέρι του και παρατήρησε τον καλοντυμένο άντρα που καθόταν στο μπροστινό τραπέζι. Κοιτούσε προσεκτικά κάποια χαρτιά μπροστά του, ενώ η γυναίκα που καθόταν απέναντι του χτυπούσε ρυθμικά το δάκτυλό της στο τραπέζι. Θαρρείς πως το βλέμμα της έσταζε δηλητήριο. Τον κοιτούσε έντονα με μισόκλειστα μάτια και ένα αηδιαστικό μειδίαμα. Δεν είχαν πιάτα μπροστά τους, ο άντρας είχε ένα ποτήρι ουίσκι, ενώ η γυναίκα ένα ποτήρι κρασί. 

«Τελείωνε» την άκουσε ο Σάκης να λέει «το έχεις διαβάσει χίλιες φορές, έχω κουραστεί, υπέγραψε να τελειώνουμε. Θέλω διαζύγιο εδώ και τώρα». Ο Σάκης ανατρίχιασε στο άκουσμα της τσιριχτής φωνής της. «Θα υπογράψω όταν θέλω εγώ» βρυχήθηκε εκείνος. Της έπιασε τον καρπό και τον χτύπησε στο τραπέζι. Εκείνη τρόμαξε και ακούμπησε ξανά πίσω στην καρέκλα. Άναψε τσιγάρο και σταύρωσε τα καλλίγραμμα πόδια της. Τα λεπτά περνούσαν, ο άντρας χαλάρωσε τη γραβάτα του ενώ τα μάτια του ήταν καρφωμένα συνεχώς στα χαρτιά. Γύριζε τις σελίδες αργά αργά. Εκείνη παρήγγειλε και άλλο κρασί.
«Ο λογαριασμός στον κύριο» έδειξε τον άντρα με το δάκτυλό της στο σερβιτόρο όταν εκείνος της άφηνε το γεμάτο ποτήρι μπροστά της. Εκείνος σήκωσε το βλέμμα του πάνω της και εκείνη του χαμογέλασε ειρωνικά.
Ο Σάκης άρχισε να ανακατεύεται. Το στομάχι του διαμαρτυρόταν. Δεν ήταν το κρασί που είχε πιει. Ήταν η σκηνή του ζευγαριού που έβλεπε μπροστά του.  Ήταν ο πόνος στη φωνή του άντρα όταν την παρακαλούσε να τον αφήνει να βλέπει περισσότερο τα παιδιά του. Ο Σάκης ήπιε σχεδόν μονορούφι το ποτήρι νερό που είχε μπροστά του. 
Ξαφνικά έβλεπε το χωρισμό του με τη Μαρία με άλλο μάτι. Ίσως να είναι καλύτερα έτσι, ίσως στο μέλλον να κατέληγαν όπως αυτό το ζευγάρι. Δεν ήθελε στο ιστορικό του ένα διαζύγιο, μια μίζερη ζωή χωρίς να βλέπει τα παιδιά του. Ήθελε μια όμορφη οικογενειακή ζωή. Ήθελε έρωτα, αγάπη, να κρατάει το χέρι της γυναίκας του μέχρι το τέλος. Αυτό δε θα το είχε με τη Μαρία. Τον τελευταίο καιρό τσακώνονταν συνεχώς με το παραμικρό. Το έβλεπε πια καθαρά. Έκανε νόημα στο γκαρσόνι να έρθει κοντά του.
«Σε παρακαλώ ότι πήραν κερασμένα από εμένα» έβγαλε το πορτοφόλι του να πληρώσει. Όταν το γκαρσόνι τους ενημέρωσε για τα κερασμένα ποτά κοίταξαν το Σάκη με έκπληξη και απορία. «Συγνώμη, σας ευχαριστούμε πολύ αλλά –» είπε ο άντρας
«Όχι εγώ σας ευχαριστώ!» Ο Σάκης τον χτύπησε στον ώμο και έφυγε. Με σταθερά βήματα. Χαμογελούσε. 

Συγγραφέας: Μαρίνα Πλούμπη - Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου