Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Νέο σεμινάριο φωνητικής, ορθοφωνίας & χρήσης της φωνής από την Αμέρισσα Φτούλη στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

Δεν έχουν γεννηθεί όλοι οι άνθρωποι με την ίδια ικανότητα τραγουδιού. Όλοι όμως μπορούν να την αποκτήσουν.
 

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «φωνητική, ορθοφωνία & χρήση της φωνής» με καθηγήτρια την Αμέρισσα Φτούλη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε! 

Η φωνητική μουσική, με κύριο αντικείμενό της την καλλιέργεια της φωνής, είναι ο σπουδαιότερος κλάδος της μουσικής τέχνης. Το φωνητικό όργανο είναι αυτό που η φύση χάρισε σε κάθε άνθρωπο. Τα περισσότερα συστατικά αυτού του οργάνου βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Για να λειτουργήσει, όμως, και να χρησιμοποιηθεί σωστά από τον άνθρωπο, πρέπει να καλλιεργηθεί. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται και κατασκευαστής, αλλά και ταυτόχρονα παίχτης αυτού του οργάνου. Ενός οργάνου πολυσύνθετου και ιδιότροπου, με τη μεγάλη, όμως, υπεροχή που κατέχει από κάθε άλλο όργανο, το οποίο κατασκεύασε έως τα σήμερα το ανθρώπινο χέρι. 

Με το συγκεκριμένο τμήμα θέλουμε πάνω απ’ όλα οι σπουδαστές να αγαπήσουν το όργανο – φωνή, να μάθουν να το χρησιμοποιούν σωστά ώστε να έχουν υγεία στη φωνή τους και μέσα από το μάθημα και με άξονα το τραγούδι να αναπτύξουν σε σύνολο τις μουσικές τους δεξιότητες.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι:
  • Να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το όργανο της φωνής. Η κατανόηση της λειτουργίας της φωνής, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τι σημαίνει το κούρδισμα στο τραγούδι, πώς μπορεί να γίνει, και τι μπορούμε να κάνουμε όταν δεν τραγουδάμε σωστά.
  • Να αντιληφθούμε τις τεχνικές που κρύβονται πίσω από τους ήχους, έτσι ώστε να μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το φωνητικό μας όργανο, ελέγχοντας την παραγωγή διαφορετικών ήχων.  
  • Να γνωρίσουμε και να αναπτύξουμε τον έλεγχο σε διάφορα μουσικά θέματα όπως το ύψος, η μελωδία, ο ρυθμός, η δυναμική κλπ.
  • Να μάθουμε να ερμηνεύουμε τα τραγούδια συνθέτοντας τα τρία βασικά συστατικά του τραγουδιού κείμενο (στίχο) – μελωδία – ρυθμό.
  • Να αναπτύξουμε το ρεπερτόριό μας στο τραγούδι αποκτώντας επαφή και εξοικείωση με τα διαφορετικά είδη τραγουδιού.
  • Να αναπτύξουμε την ευελιξία μας πάνω στην σκηνή μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε σωστά όλα τα εκφραστικά μέσα που μας δίνει το σώμα μας, καθώς και τις τεχνικές χρήσεις των ηχητικών μέσων – όπως μικρόφωνο.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:
 
Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ – ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
  • Τι είναι το τραγούδι. Χρήση οργάνου (κύκλος αναπνοής – ασκήσεις).
  • Ομαδικές ασκήσεις αναπνοής, ρυθμού, φωνητικής τοποθέτησης.
  • Ομαδικές ασκήσεις αναπνοής, ρυθμού, φωνητικής τοποθέτησης  και ορθοφωνίας. Βασικές γνώσεις θεωρίας της μουσικής.
  • Επανάληψη όλων των ασκήσεων και αυτοσχεδιαστικές ομαδικές ασκήσεις με άξονα τη φωνή. Βασικές γνώσεις της θεωρίας της μουσική με εξάσκηση φωνητικών ασκήσεων στο πιάνο.
  • Επανάληψη όλων των ασκήσεων. Πως αντιμετωπίζουμε ένα τραγούδι (εκμάθηση – ερμηνεία).
  • Επανάληψη όλων των ασκήσεων με προσθήκη νέων με βάση την πρόοδο στη θεωρία της μουσικής. Τα πρώτα τραγούδια – επιλογές των σπουδαστών.
  • Επανάληψη όλων των ασκήσεων με προσθήκη νέων με βάση την πρόοδο στη θεωρία της μουσικής. Ατομικά τραγούδια – εξάσκηση με τον κάθε σπουδαστή ξεχωριστά.

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ:
Α’ ΚΥΚΛΟΣ «ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ»
Σε αυτό τον κύκλο μαθημάτων, μέσω ασκήσεων σωματικών και δουλειάς ταυτόχρονα με το τραγούδι που θα έχει ο κάθε σπουδαστής, θα αναπτύξουμε σταδιακά την συνολική παρουσία πάνω στη σκηνή, ολοκληρώνοντας έτσι και την διαδικασία της ερμηνείας. 

Β’ ΚΥΚΛΟΣ «ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»
Σε αυτό το στάδιο θα αναπτύξουμε τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μια μικρή ομάδα πάνω στη σκηνή με ρεπερτόριο που θα οριστεί από την διδάσκουσα σε συνεργασία με τους σπουδαστές.

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ «Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΝΗ»
Σε συνέχεια των προηγούμενων δύο κύκλων και μέσω της ομαδικής δουλειάς θα μάθουμε πώς μπορεί να συνοδεύει σωστά η δεύτερη φωνή την κύρια, ακλουθώντας τη σωστή αρμονία, αλλά και τις ιδιότητες της φωνής που συνοδεύει.

Δ’ ΚΥΚΛΟΣ «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΑ»
Σε αυτόν τον κύκλο θα μελετήσουμε διαφορετικά ήδη τραγουδιού, ώστε να μπορέσει ο σπουδαστής να αποκτήσει μια ευρύτερη γνώση και να ανακαλύψει τις δυνατότητες της φωνής του.
 
(Σημείωση: Κατά την δεύτερη ενότητα συνεχίζουν όλες οι ασκήσεις φωνητικής ως βασικός άξονας ανάπτυξης και καλλιέργειας της φωνής.)

Το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν απευθύνεται μόνο σε τραγουδιστές, ούτε σε ανθρώπους που απαραίτητα γνωρίζουν μουσική ή έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν, αλλά σε όποιον αγαπάει το τραγούδι και θέλει να μάθει να χειρίζεται αυτό το μαγικό όργανο που λέγεται φωνή.
 
Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και θα έχουν διάρκεια 18 δίωρα.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.
 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning). Απαιτείται η φυσική παρουσία του σπουδαστή.
Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr
 
Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου