Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021

Νέο σεμινάριο νεανικής & εφηβικής λογοτεχνίας από την Αντιγόνη Πόμμερ στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Νεανική & εφηβική
λογοτεχνία» με καθηγήτρια την Αντιγόνη Πόμμερ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!  

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να μεγαλώσουν γρήγορα και δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. Θα πρέπει να μείνετε παιδί όσο το δυνατόν περισσότερο

Vanessa Hudgens

Νεανική λογοτεχνία – Λίγα λόγια για το μάθημα:

Τι συμβαίνει όταν δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να διαβάσεις εφηβική λογοτεχνία και ταυτόχρονα δεν είσαι αρκετά μικρός για να διαβάσεις παραμύθια; Η απάντηση δίνεται σε αυτό το σεμινάριο που θα σας αποκαλύψει όλα τα μυστικά της νεανικής λογοτεχνίας.

Η νεανική λογοτεχνία απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 9-13 ετών που έχουν πλέον μεγαλύτερες απαιτήσεις από την ανάγνωση ενός παραμυθιού. Αναζητούν τη δράση, την πλοκή, αλλά ανακαλύπτουν ταυτόχρονα προσωπικά τους προβλήματα και ανησυχίες που πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπίσουν αφού ταυτίζονται με τους ήρωες. Μέσα από αυτό το σεμινάριο, θα μάθουμε τεχνικές αφήγησης, την κατάλληλη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για τη συγκεκριμένη ομάδα αναγνωστών, θα ανακαλύψουμε την παρωδία αλλά και πολλά είδη που ανήκουν στην νεανική λογοτεχνία, όπως το αστυνομικό, ρομαντικό, τρόμου, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη νεανική λογοτεχνία, σε αυτούς που κουβαλούν ακόμα μέσα τους την παιδικότητά τους, σε αυτούς που μέσα από τη γραφή πιστεύουν ότι μπορούν στείλουν τα μηνύματά τους στα νέα παιδιά.

Εφηβική λογοτεχνία – Λίγα λόγια για το μάθημα:

Πως μπορείτε να γράψετε νεανική λογοτεχνία όταν η ηλικία των αναγνωστών αυτής της κατηγορίας είναι μεταξύ 9 και 16 ετών; Μαζί θα μάθουμε τα μυστικά και τους κανόνες της. Θα βρούμε τη γλώσσα και το ύφος που πρέπει να απευθυνόμαστε στην κάθε ηλικία. Οι συγκρούσεις οι χαρακτήρες πρέπει να σχετίζονται με την ηλικία των αναγνωστών για κάνουμε το βιβλίο να πάρει φωτιά στα χέρια τους. Επίσης, ο πρωταγωνιστής, καθώς και η πλειοψηφία από τους βασικούς χαρακτήρες θα πρέπει να είναι κοντά στην ηλικία τους, το θέμα να αγγίζει τα προβλήματά τους και το βασικότερο να μπορούμε να αποφύγουμε την αφήγηση-κήρυγμα.
Ποιες είναι οι υποκατηγορίες της νεανικής-εφηβικής λογοτεχνίας; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε κοινωνικά, πολιτικά, εφηβικά, οικογενειακά θέματα;
Μαζί θα βρούμε όλες τις απαντήσεις σε αυτό το σεμινάριο, γιατί κάθε είδος έχει τα μυστικά του.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

 • Εισαγωγή στη Νεανική Λογοτεχνία
 • Ποιος είναι ο ήρωας της ιστορίας σας και ο στόχος του – Δημιουργία χαρακτήρα
 • Δομή της ιστορίας και πλάνο εξέλιξης
 • Συμπάθεια – Ταύτιση – Βαθειά κατανόηση
 • Δυναμική αφήγηση – Αγωνία – Σασπένς
 • Είδη της νεανικής λογοτεχνίας: Αστυνομικό – Τρόμου
 • Είδη της νεανικής λογοτεχνίας: Οικολογικό – Κοινωνικά θέματα
 • Είδη της νεανικής λογοτεχνίας: Επιστημονικής φαντασίας – Φαντασίας
 • Τι σημαίνει εφηβική λογοτεχνία και σε ποιους απευθύνεται.
 • Τι πρέπει να γνωρίζει ένας συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας.
 • Ο ρόλος της γλώσσας σε αυτό το είδος της λογοτεχνίας.
 • Αφήγηση ή διάλογος;
 • Έμπνευση.
 • Χαρακτήρες.
 • Πλοκή.
 • Συναίσθημα.
 • Μυστικά για να κρατήσετε τον αναγνώστη σε ένταση και αγωνία.
 • Ο ρόλος των πέντε αισθήσεων στο κείμενό σας.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

* Ακολουθώντας τις αποφάσεις του κράτους, το συγκεκριμένο μάθημα θα ξεκινήσει διαδικτυακά και θα συνεχίσει δια ζώσης μετά τη λήξη των τα προληπτικών μέτρων για τον covid 19.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές online πατήστε εδώ, ή επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr

Γνωρίστε την καθηγήτρια του σεμιναρίου πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=hSWdSyqvGcI

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=20982 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...