Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη στον Άνθιμο Σαλκιτζόγλου

Ο Άνθιμος Σαλκιτζόγλου είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται στο να δοκιμάζει τον εαυτό του σε νέα πεδία γνώσης. Κάπως έτσι έφτασε πριν από πολλά χρόνια στην πόρτα του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", κάνοντας το μάθημα της σεναριογραφίας. Και το αστείο της υπόθεσης είναι πως ήταν τόσο καλός που μετά το τέλος των μαθημάτων, έγραψε ένα σενάριο, το οποίο βραβεύτηκε και έγινε ταινία. Κάπως έτσι γνωρίστηκε με τη σχολή και το ένα έφερε το άλλο, μέχρι που του έγινε η πρόταση να μπει στην ομάδα διδασκόντων της σχολής, αναλαμβάνοντας το μάθημα της γραφολογίας. Και έχει μείνει σε αυτή τη θέση δέκα χρόνια.

- Καλησπέρα σας, κύριε Σαλκιτζόγλου.

Α.Σ. Γεια και χαρά σας.

- Πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας για τη γραφολογία και τι σας ενέπνευσε να τη διδάξετε;

Α.Σ. Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό σημείωμα, όπου έγραφα τη λίστα με τα ψώνια από το super market. Η γυναίκα μου εκείνη την εποχή είχε επισκεφθεί μια γραφολόγο για κάποια κληρονομικά θέματα και επ΄ ευκαιρία της έδειξε το σημείωμα με το γραφικό μου χαρακτήρα. Όταν μου μετέφερε τι ακριβώς είχε πει η γραφολόγος για εμένα, βλέποντας τις πέντε - έξι λέξεις που είχα γράψει, τα έχασα. Ήταν απίστευτο τι είχαν αποκαλύψει για εμένα αυτά τα λίγα γράμματα. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να ψάχνω. Και έψαξα παντού. Και βρήκα! Και όταν βρίσκεις, η χαρά είναι να το μοιράζεσαι. Έτσι ξεκίνησα να διδάσκω αυτά που βρήκα και αυτά που έμαθα.

- Ποια είναι η σημασία της γραφολογίας στην αναγνώριση χαρακτήρων και προσωπικοτήτων;

Α.Σ. Η γραφολογία είναι η ανάλυση του χαρακτήρα μέσω της γραφής. Κάθε φορά που γράφουμε, αφήνουμε πάνω στο χαρτί μια ανεξίτηλη σφραγίδα του ασυνειδήτου μας. Κι επειδή ακριβώς είναι ασυνείδητο, είναι μη ελεγχόμενο από εμάς και άρα πάντα αληθινό.

- Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που επιζητάτε να έχουν αποκτήσει οι φοιτητές σας με το πέρας των μαθημάτων τους;

Α.Σ. Τη βεβαιότητα. Εκείνη τη βεβαιότητα που λέει ότι δεν υπάρχει μυστικό που να μην αποκαλύπτεται, την κατάλληλη ώρα με την ανάλογη εργασία.

- Πώς μπορεί η γνώση της γραφολογίας να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή ή στον επαγγελματικό χώρο;

Α.Σ. Στην καθημερινή ζωή, κοιτάζοντας το γραπτό του φίλου μας ή και το δικό μας κι αυτό όχι από περιέργεια -αν και δεν αποκλείεται μερικές φορές- (γέλια) αλλά για να δούμε τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων που μας απασχολούν, ίσως κάποιο σύμπλεγμα στο οποίο βρεθήκαμε και τον δρόμο που -ακολουθώντας τον- θα οδηγηθούμε στη χαρά. Στον επαγγελματικό χώρο τώρα, η γραφολογία χρησιμοποιείται οπουδήποτε απαιτείται να δούμε πέρα από το προφανές. Από την πρόσληψη ενός ατόμου, έως την αποκάλυψη ενός πιθανού δολοφόνου. Και πιστέψτε με, πολλές φορές έχουμε βρεθεί προ εκπλήξεως, ακόμα και μέσα στην τάξη με τους σπουδαστές μου.

- Ποιες είναι οι πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις ή περιπτώσεις που έχετε αναλύσει μέσω της γραφολογίας;

Α.Σ. Κάθε γραφολογική ανάλυση κρύβει μεγάλες αποκαλύψεις. Θυμάμαι την περίπτωση ενός πρώην πρωθυπουργού όπου η γραφή του αποκάλυπτε ότι θα αποχωρούσε από τη θέση του, χωρίς να χάσει σε εκλογές. Και πράγματι έτσι έγινε.

- Πώς θα πείσετε έναν αμφισβητικό φοιτητή σας ότι η γραφολογία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αναγνώριση χαρακτήρων;

Α.Σ. Θα του έκανα μια γραφολογική ανάλυση. (γέλια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου