Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

“Τελευταία πράξη” της Μαίρης Χαρπαντίδου



Άνοιξε τα μάτια και ατένισε τη θάλασσα από μωβ. Εισέπνευσε βαθιά αφήνοντας τις μεθυστικές μυρωδιές να ποτίσουν κάθε κύτταρο του άρρωστου κορμιού της. Ένιωσε την ψυχή της να αγαλλιάζει. Τοπίο εκστατικό! Οι Λεβαντόκηποι του Γιόρκ, ο Κήπος των Αισθήσεων. Εδώ,  που λεβάντες και μαντζουράνες, δεντρολίβανα και ύσσωποι σε καλούν απαιτητικά να τα μυρίσεις, να τα χαϊδέψεις, να γείρεις το αυτί σου πάνω τους και να ακούσεις το σιωπηλό τραγούδι τους. Εδώ, που μέλισσες και πεταλούδες φλερτάρουν με τις λεβάντες,  σ’ ένα ατέρμονο παιχνίδι ζωής και δημιουργίας. Αέναοι ήχοι, αέναη κίνηση, πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων, ήχων…   

Είχε αποφασίσει καιρό τώρα ότι σ’ αυτό το μαγευτικό μέρος θα έπεφταν οι τίτλοι τέλους στο έργο της ζωής της. Δεν μπορούσε να αλλάξει το τέλος, αυτό ήταν εξάλλου προδιαγεγραμμένο, θα είχε όμως τον τελευταίο λόγο ως προς τις λεπτομέρειες. Σεναριογράφος η ζωή, σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια η ίδια.

Περπάτησε για λίγο μέσα στον κήπο για να απολαύσει τη γαλήνη. Από τότε που έφτασε στο Γιόρκ επισκεπτόταν τους Λεβαντόκηπους καθημερινά. Ήθελε το τέλος να τη βρει στο μέρος όπου η φύση και η ζωή οργίαζαν, να κλείσει τα μάτια και να πάρει μαζί της μόνο ομορφιά.

Οι μελωδικοί ήχοι ενός αηδονιού τράβηξαν την προσοχή της. Είδε το όμορφο πουλί να κάθεται στα κλαδιά μιας λευκαγκάθας. Κάθισε στη ρίζα του δέντρου και έκλεισε τα μάτια. Οι μελωδίες ταξίδεψαν το μυαλό της. Θυμήθηκε το ποίημα του Τζον Κητς «Ωδή σε ένα Αηδόνι». Πόσο την είχε αγγίξει όταν το πρωτοδιάβασε!

«…Ω, πλάσμα της χαράς, δεν ήσουν γεννημένο για θάνατο! …..ναι, απόψε μου φαίνεται θα’ ταν καλύτερα να πεθάνω… χωρίς κανένα πόνο, ενώ εσύ θα σκορπάς τη μαγεία…».  Οι στίχοι κατρακύλησαν στα χείλη της σαν προσευχή, σαν ικεσία. Κοίταξε για τελευταία φορά τις λεβάντες. Ένιωσε την ψυχή της να πετά ψηλά, εκεί που το τραγούδι του αηδονιού αγκάλιαζε το άπειρο.


Συγγραφέας: Μάιρη Χαρπαντίδου - Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου