Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο σεμινάριο υποκριτικής κλασικού θεάτρου: Μέθοδος & τεχνικές, από την Μαρβίνα Πιτυχούτη, στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa



Μήπως ήρθε η ώρα... να ανέβεις στην σκηνή του κλασικού θεάτρου;


Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 14:00, ξεκινάει το νέο σεμινάριο "Υποκριτική κλασικού θεάτρου: Μέθοδος & τεχνικές" με καθηγήτρια την Μαρβίνα Πιτυχούτη αποκλειστικά στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, με παρακολούθηση από κοντά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι'αυτό βιαστείτε! 

Λίγα λόγια για το μάθημα: Κλασικό θέατρο. Τι είναι και πώς ερμηνεύεται; Ποιες είναι οι δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσει ο ηθοποιός προκειμένου να ασκηθεί σε αυτό το πυκνό και λιτό σε ύφος, με αίσθηση απόλυτου μέτρου, κείμενο; Πώς θα καταφέρει ο ηθοποιός να συγκεράσει την «υπερβολή» των όσων διαδραματίζονται με την αμεσότητα μιας θεατρικής εμπειρίας;
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και η μέθοδος που πρέπει να ακολουθηθεί πηγάζουν από ευθείες αναγωγές στην πρωταρχική φύση του ανθρώπου. Μην ξεχνάμε πως το κλασικό θέατρο (θέατρο της κρητικής αναγέννησης, κλασικό ισπανικό θέατρο, ελισαβετιανό θέατρο, γαλλικός κλασικισμός, γερμανικός ρομαντισμός κ.ά.), έλκει την καταγωγή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία, με τα τραγικά παραδειγματικά μεγέθη σε πλήρη ανάπτυξη. Ακολουθεί όμως, μέσα στους αιώνες, την ιστορικότητα της πορείας του ανθρώπου, την αλλαγή του στον τρόπο του σκέπτεσθαι, του φαίνεσθαι και του φέρεσθαι.
Ο κλασικός λόγος είναι ένας στέρεος λόγος, η βάση για την διαπραγμάτευση όλων των ειδών του θεάτρου. Ιστορικά ή φανταστικά πρόσωπα, δολοφόνοι, μοιχοί, βασιλείς, ψυχικά διαταραγμένοι, φαντάσματα, ήρωες, μελαγχολία ή αδιαντροπιά, ποιητικά αριστουργήματα, γεννήματα της φαντασίας των συγγραφέων ή υπαρκτά πρόσωπα παρελαύνουν για να εκφέρουν τα λόγια των συγγραφέων. Ο ηθοποιός στο κλασικό θέατρο οφείλει να είναι ένα καλοκουρδισμένο εργαλείο στα χέρια ενός εμπνευσμένου σκηνοθέτη, ούτε λιγότερος αλλά ούτε και περισσότερος από το ρόλο που καλείται να ερμηνεύσει.

Το τεράστιο κέρδος από αυτό το σεμινάριο είναι σίγουρα η προσωπική καλλιέργεια μέσω των κειμένων αυτών, η κατάκτηση της αυτογνωσίας, της αυτοπεποίθησης και σε βάθος χρόνου της ψυχικής και πνευματικής ολοκλήρωσης και ελευθερίας.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:

  • Γνωριμία με τους σπουδαστές. Προετοιμασία σώματος και φωνής (ζέσταμα). Θα πραγματοποιείται πριν από κάθε μάθημα, πρόβα ή παράσταση. Περιλαμβάνει στοιχεία της μεθόδου του Θ.Τερζόπουλου, ασκήσεις μπαλέτου, χαλάρωσης, ενεργοποίησης και εμπιστοσύνης καθώς και φωνητικές ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής και ενδυνάμωσης του φωνητικού οργάνου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός κλασικού κειμένου.
  • Η μελέτη ενός κλασικού ρόλου. Τα βήματα της προσέγγισης του. 
  • Μελέτη της παραστασιολογίας - ελληνικής και ξένης, έρευνα και αξιοποίηση όλων των εποπτικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Μελέτη της μεθόδου σπουδαίων ερμηνευτών του κλασσικού θεάτρου.
  • Μελέτη του συγγραφέα και της εποχής του, ιστορική έρευνα αν οι ρόλοι αφορούν υπαρκτά πρόσωπα.
  • Μελέτη και καταγραφή της κατάκτησης της πρώτης επαφής με τον ρόλο.
  • Ενασχόληση με το πριν και μετά του ρόλου.
  • Αυτοσχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα της έρευνας με γνώμονα την κατανόηση και κατάκτηση του ρόλου.
  • Η δημοτική ποίηση και το κρητικό αναγεννησιακό θέατρο.  Ο δεκαπεντασύλλαβος και η απόδοσή του ως άξονας αυτής της ενότητας εκπαίδευσης. Πρώτη ανάγνωση δημοτικών ποιημάτων ή αποσπασμάτων από την «Ερωφίλη» και τον «Ερωτόκριτο», με στόχο τη δημιουργία δρώμενου το οποίο θα κληθούν να ερμηνεύσουν οι σπουδαστές.
  • Διανομή ρόλων για την τελική παράσταση της σχολής
  • Διανομή επιπλέον καθηκόντων στην ομάδα για την εν λόγω παράσταση, ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε σπουδαστή: κοστούμια, σκηνικά, αφίσα, προσκλήσεις, επικοινωνία, μουσική, στοιχεία παραγωγής και όσα ακόμα μπορούν να αφορούν την παράσταση.
  • Αναγνώσεις, μελέτη και πρόβες του έργου.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί παράσταση από τους σπουδαστές.

Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και θα έχουν διάρκεια 32 δίωρα.



Το μάθημα θα γίνεται κάθε Σάββατο 14:00-16:00  στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa",Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.



Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Απαιτείται η φυσική παρουσία του σπουδαστή.



Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".



Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου