Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

«Ένα κιλό στρείδια κύριε Αντόν!» της σπουδάστριας της σχολής "Tabula Rasa", Ραφαέλας Μαρτίνεζ

Για 12η χρονιά, το μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ για τη σύγχρονη
νεανική έκφραση και δημιουργία «Τα 12 Κουπέ», επιστρέφει στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», με ελεύθερη είσοδο. Δεκαέξι νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης, παρουσιάζουν στα βαγόνια και στο new open-air stage της Αποβάθρας καλλιτεχνικά projects σύντομης διάρκειας. Το πρωτότυπο και πολυμορφικό αυτό Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2011 από την Τατιάνα Λύγαρη για να προσφέρει βήμα σε νέους καλλιτέχνες και μαζί με το sub-festival σύγχρονου χορού Compartments Dance Project του φθινοπώρου αποτελούν θεσμό της πόλης με περισσότερες από 250 performances έως σήμερα και 1300 νέους καλλιτέχνες.

Στο φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί το έργο της σπουδάστριας του Εργαστηρίου Tabula Rasa, Ραφαέλας Μαρτίνεζ, «Ένα κιλό στρείδια κύριε Αντόν!».

Πρόκειται, για performance εμπνευσμένη από τον κωμικό τραγικό θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα Άντον Τσέχωφ, που γίνεται η αφορμή για  να ακουστεί η ιστορία της νεαρής επαναστάτριας Άννιας Ιβάνοβα. Μέσα σ’ ένα βαγόνι γεμάτο στρείδια στα βάθη της Ρωσίας έρχεται να «συνταξιδέψει» ο συγγραφέας με την άγνωστη Άννια που το έχει σκάσει από έναν καταναγκαστικό γάμο και μια καταπιεστική ζωή. Η Άννια ακροβατώντας στην ελαφρότητα του ονείρου και στη δραματικότητα της ζωής, προσπαθεί να μάθει την ταυτότητα του συνταξιδιώτη της και μέσω της γνωριμίας τους να μάθει καλύτερα τον εαυτό της.

Σύλληψη –  Συγγραφή: Ραφαέλα Μαρτίνεζ

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λιαρόπουλος

Μουσική: Γιώργος Παπασπύρου

Βοηθός σκηνοθέτη Άνθια Μουστάκα-Κολυβά

Σκηνικά: Οδυσσέας Βλάχος, Ραφαέλα Μαρτίνεζ

Ερμηνεία (διπλή διανομή): Άννα Γιακουμάτου, Αναστασία Νάστια Ντεντιάεβα  Αφήγηση: Θανάσης Λυσανδρόπουλος

Κάθε μέρα (για δεκαπέντε ημέρες), από την Κυριακή 19 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Ώρα έναρξης 20.10, διάρκεια 20 λεπτά

Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances της κάθε ημέρας από 18.30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

Το επιτελείο των καθηγητών και των σπουδαστών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, συγχαίρει την Ραφαέλα Μαρτίνεζ, και της εύχεται «Πάντα επιτυχίες!».

 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

«Ζώντας με την αόρατη νόσο» το νέο βιβλίο της σπουδάστριας της σχολής "Tabula Rasa".

Το βιβλίο της σπουδάστριας του Εργαστηρίου Tabula Rasa, Τριανταφυλλιάς Πλιάκα, «Ζώντας με την αόρατη νόσο» εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Κύπρο για να ενταχθεί στην Μέση εκπαίδευση ως εγχειρίδιο σε μαθητές και καθηγητές.

Πρόκειται, για μια ιστορία βγαλμένη μέσα από τον κόσμο της Ινομυαλγίας. Σε αυτό το διήγημα, ξετυλίγεται η ζωή της Μάγια, μιας ασθενούς με χρόνια Ινομυαλγία. Μέσα από τα μάτια της Μάγια, θα αποκαλυφθεί ο κόσμος της αόρατης νόσου και ο τρόπος που επηρεάζει την καθημερινή της ζωή. Σκοπός της ιστορίας είναι οι αναγνώστες να κατανοήσουν επαρκέστερα τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας και να αντιληφθούν πώς είναι δυνατό να στηρίξουν αποτελεσματικά κάποιον που ζει με αυτήν.

Περίληψη: Η Μάγια αντιμετωπίζει τον πόνο καθημερινά, αλλά ταυτόχρονα καλείται να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αναδύονται στον χώρο εργασίας και στην κοινωνική της ζωή. Πώς αντιδρά σε αυτές τις προκλήσεις και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μοιραστεί το πρόβλημά της με τον περίγυρο της; Θα καταφέρει να αρχίσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, απαλλαγμένη από τους φόβους και τις ανασφάλειές της; Θα νικήσουν τα όνειρα την αόρατη νόσο;

Το συγκεκριμένο πόνημα αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, βασισμένο σε αξιόπιστη βιβλιογραφική έρευνα που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου και εντός του κειμένου με τη μορφή βιβλιογραφικών αναφορών σύμφωνα με το στυλ APA. Μέσω της πρωταγωνίστριας του, μεταφέρει ένα μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης σε όσους παλεύουν με την Ινομυαλγία.

Σημείωμα της συγγραφέως: Θερμά ευχαριστώ την ομάδα μου EliteWriter RPCompany Ltd, Βένια Αδαμάκου, George Nicolaou, Salvatore Corsale, Έλεν Δημητρίου, Eirini Valari, Anna Toumba, το Βιβλιοπωλείο Ελλάς – Εκδοτικό οίκο Κ. Επιφανίου Yiota Epiphaniou, την ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ – CYPRUS WRITERS’ UNION και την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος που πιστεύουν στο έργο μου ως Επιστήμονα αλλά και Συγγραφέα – Δημιουργό.

 

Το επιτελείο των καθηγητών και των σπουδαστών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, συγχαίρει την Τριανταφυλλιά Πλιάκα, και της εύχεται «Πάντα επιτυχίες!».

 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Παράσταση των σπουδαστών «Ola_kolaz.gr XIV – Για όνομα!»

 Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa”, παρουσιάζει για 14η  χρονιά, μια ανατρεπτική παράσταση, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τους σπουδαστές των τμημάτων της θεατρικής γραφής, της εγκληματολογίας, της στιχουργικής,  της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στο θέατρο «Aλίκη».

Γέλιο, χαρά, συγκίνηση, αγωνία, μελαγχολία, όλα μαζί ανακατεμένα στο μπλέντερ της δημιουργικότητας μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών, που υπόσχεται πολλά!

Τα κείμενα γράφουν, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των τμημάτων Θεατρικής γραφής και Εγκληματολογίας (αλφαβητικά):

Μαρία Βελέντζα, Ανθούλα Βεζύρη, Χριστίνα Γότση, Κώστας Γούργουλης, Εβελίνα Καραστάθη, Ασπασία Κατριμουστάκη, Δέσποινα Κεραμίδα, Μάκης Κυριαζόπουλος, Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου, Αγγέλα Μαρίνου, Νεφέλη Μπαντελά, Ευγενία Μωράκη, Λίλια Ρένιου, Νάνσυ Ρηγάτου, Σουάιλα Τζαγνούν-Κωττάκη, Μαρία Τσαούσογλου, Δήμητρα Τσίλη και Γεωργία Φουρλάρη.

Την σκηνοθεσία υπογράφουν, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του τμήματος Σκηνοθεσίας (αλφαβητικά):

Χρύσα Βάκου, Νίκη Βασιλειάδη, Κώστας Γούργουλης, Χριστίνα Δεμερτζίδου, Νίκη Ζωγράφου, Σίσσυ Θεοδόσογλου, Μαρία Καμάτσου, Ελένη Κουκούλη, Μάκης Κυριαζόπουλος, Ηρακλής Λαζαρίδης, Χριστίνα Μαφίλου, Δέσποινα Μπόρση, Μιχάλης Οικονομάκος, Σταυρούλα Παπαδέλη, Rafaela M., Λίλια Ρένιου, Γεωργία Φουρλάρη, Άννα Χαλκιά και Άννη Χατζηφωτίου.

Παίζουν, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες του τμήματος υποκριτικής (αλφαβητικά):

Μαρία Αγγελίδου, Αλεξ Αλεξανδροπούλου, Δέσποινα Ασβεστοπούλου, Χρύσα Βάκου, Σταυρούλα Βαλσαμοπούλου, Νίκη Βασιλειάδη, Αιμιλιάννα Βιδάλη, Στέλλα Βλάχου, Ευπραξία Δάσκου, Χριστίνα Δεμερτζίδου, Έλενα Δουρούμη, Δημήτρης Ζιαγάκης, Νίκη Ζωγράφου, Σίσσυ Θεοδόσογλου, Κορίνα Ιωσηφίδου, Μαρία Καμάτσου, Δήμητρα Καραγιάννη, Γιώργος Καραδάκης, Δημήτρης Καρκαλέτσης, Ήβη Κατσούνη, Ελένη Κουκούλη, Ελίζα Κουράκη, Αναστασία Κούτση, Ηρακλής Λαζαρίδης, Αλεξάνδρα Λιναρδάτου, Μαργαρίτα Λιναρδάτου, Γιάννης Λοντόρφος, Χριστίνα Μαφίλου, Μιχάλης Μπακίρης, Δεσποινα Μπόρση, Μιχάλης Οικονομάκος, Σταυρούλα Παπαδέλη, Χρυσόστομος Πατήλας, Ολίβια Πάτσο, Μαρία Μαγδαληνή Πρίτσα, Χαρά Ρεκούμη, Αμαλία Τζιανοπούλου, Νεφέλη Τζούμη, Ειρήνη Τράνακα, Παναγιώτης Τριάντης, Γεωργία Τσιμπού, Γιάννης Τσιμπούκης, Άννα Χαλκιά, Άννη Χατζηφωτίου και Δημήτρης Χρηστάκος.