Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Νέο σεμινάριο δημιουργικής λαογραφίας και ιστορίας λογοτεχνίας από την Αλεξάνδρα Χειμώνα στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa"

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Δημιουργική λαογραφία και ιστορία
λογοτεχνίας» με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Χειμώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “
Tabula Rasa” με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό βιαστείτε!

Μήπως ήρθε η ώρα… να μάθεις πώς γράφουν οι μεγάλοι συγγραφείς;

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Στο σεμινάριο της ιστορίας της λογοτεχνίας θα ταξιδεύσεις με το καράβι της παγκόσμιας, σύγχρονης λογοτεχνίας με σκοπό να διδαχθείς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα μοτίβα, το ύφος και την ατμόσφαιρα των μεγάλων λογοτεχνικών και θεατρικών συγγραφέων, ενώ παράλληλα θα γράφεις τα δικά σου κείμενα με την τεχνική κάθε συγγραφέα που μελετάμε στο μάθημα. Θα διασκευάζουμε τα γραπτά μας, για να πληρούν τις προϋποθέσεις κάθε λογοτεχνικού ρεύματος και θα επιδωθούμε σε ένα δημιουργικό παιχνίδι σύνθεσης των καλύτερων στοιχείων κάθε εποχής. Θα  ασχοληθούμε με όλα τα λογοτεχνικά είδη (αστυνομικό μυθιστόρημα, τρόμου, ψυχολογικό, αισθηματικό, ταξιδιωτικό, επιστολικό κ.λπ) και τους κυριότερους εκπροσώπους τους και φυσικά θα καταθέσεις κι εσύ και το δικό σου δείγμα γραφής σε όλα αυτά.

Στο σεμινάριο της δημιουργικής λαογραφίας, θα αποκτήσεις πληροφορίες και γνώση επί παντός επιστητού που θα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως αφορμές προσωπικής δημιουργίας! Θα επεκτείνεις τα όρια της γνώσης, της φαντασίας, της δημιουργικότητάς σου. Το οτιδήποτε αποτελεί υλικό προς επεξεργασία! Συλλέγουμε στοιχεία κάθε εποχής, απ’ την αρχαιότητα έως σήμερα, ώστε ο μαθητής να μπορεί να εντάσσει τις διηγήσεις του σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο επιθυμεί και να γράψει ένα έργο εποχής. Διευρύνουμε τα όρια της γνώσης και συνεπώς τα όρια του κόσμου σου!

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

  • Εξοικείωση με τα λογοτεχνικά ρεύματα. Σύγκριση ελληνικής-παγκόσμιας λογοτεχνίας.
  • Τα δημοτικά τραγούδια και το έμμετρο μυθιστόρημα (Δάντης, Βοκάκιος) ως πηγή έμπνευσης! Βασικά είδη ποίησης (σονέτο, μπαλάντα)
  • Ο κλασικισμός από τον Β. Κορνάρο («Ερωτόκριτος») ως τον Σαίξπηρ, Θερβάντες (ιδεαλισμός), Μολιέρο (κωμικό στοιχείο, είδη χιούμορ)
  • Γοτθικό μυθιστόρημα και Άγγλοι συγγραφείς: Μ. Σέλλευ («Φρανκενστάιν»), Όσκαρ Ουάιλντ, Αδερφές Μπροντέ, Ντίκενς. Εμποτίζουν τα κείμενά μας με αέρα μυστηρίου, προκαλώντας ανατριχίλα στον αναγνώστη.
  • Ρομαντισμός και Ρεαλισμός: Οι μεγάλοι Γάλλοι (Ουγκώ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ) και Ρώσοι συγγραφείς (Τσέχωφ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Γκόργκι)
  • Ρεαλισμός, νατουραλισμός, ηθογραφία στην Ελλάδα. Διήγημα και νουβέλα. (Βιζυηνός, Καρκαβίτσας, Ξενόπουλος. Σύγκριση αποσπασμάτων Παπαδιαμάντη-Ντοστογιέφσκι) Γράφουμε τη σκαλέτα ενός γνωστού διηγήματος, διασκευάζοντας όπως θέλουμε.
  • Νατουραλισμός και Σκανδιναβική λογοτεχνία (Από Ίψεν και Σρίνμπεργκ μέχρι τον σύγχρονο Στιγκ Λάρσον «Το κορίτσι με το τατουάζ» και τον βραβευμένο Τζο Νέσμπο)
  • Μοντερνισμός: Φ. Κάφκα, Τζ. Τζόυς, Β. Γουλφ.
  • Λογοτεχνία – φιλοσοφία – ποίηση: Μαθαίνουμε πώς να γράψουμε το δικό μας φιλοσοφικό παραμύθι. Φιλοσοφικές φράσεις που έγιναν γνωστές μέσα από βιβλία (Καζαντζάκης, Σαρτρ, Ουμπέρτο Εκο) Συμβολισμός (Σεφέρης), υπερρεαλισμός (Ελύτης, Εμπειρίκος)
  • «Μαγικός ρεαλισμός» και λογοτεχνία Λατινικής Αμερικής (Γκ. Μάρκες).
  • Σύγχρονη λογοτεχνία: Εθνικός ποιητής κάθε χώρας, εμπορικότερα βιβλία και συγγραφείς (τι «πουλάει» σε κάθε εποχή, τι κρατάμε από επιτυχημένους συγγραφείς), βραβεία Νομπελ λογοτεχνίας.
  • 4 τύποι προσωπικοτήτων. Βρείτε σε ποιον ανήκετε και πώς δομούμε ήρωες (διηγήματος / μυθιστορήματος, ταινίας, σειράς) με βάση τα χαρακτηριστικά τους.
  • Ιαπωνική κουλτούρα: θέατρο Νο, κυογκέν, καμπούκι, κουκλοθέατρο, γκέισες, anime (ιαπωνικά κόμικ), τρόπος ζωής και συμπεριφοράς.
  • Πλάσματα της φαντασίας: Κινέζικα φαντάσματα, βρικόλακες, νεράιδες, ξωτικά, ρουσάλκι.
  • Περίεργοι νόμοι, ήθη και έθιμα ανά τον κόσμο. Οι μαθητές σκαρώνουν διηγήσεις για τις αιτίες που – κατά τη σεναριογραφική τους γνώμη – καθιερώθηκαν οι συγκεκριμένες στάσεις, προσπαθούν να συνδυάσουν σε μία διήγηση άτομα από διαφορετικές κουλτούρες, κ.λπ.
  • Σεξουαλικά ήθη – έθιμα ανά τον κόσμο. Η γλώσσα του σώματος, σημασίες χειρονομιών.
  • Φιλοσοφία των θρησκειών. Τι θα γινόταν σε συνάντηση ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία, που δεν θα ήξεραν ο ένας για τους περιορισμούς του άλλου;
  • Όπερα: Επεξεργασία έργων, μετατροπές δραματικής όπερας σε κωμική και το αντίστροφο, παιχνίδια δημιουργικότητας (προσθήκη κι αφαίρεση ηρώων, διαμόρφωση πλοκής με βάση μόνο τον τίτλο ενός έργου κ.λπ). Όπως το έπος Νιμπελούνγκεν το μετέτρεψε ο Βάγκνερ σε όπερα, τώρα και οι σπουδαστές της σχολής!
  • Παιχνίδι χρονικών περιόδων και δεκαετιών. Ενδυμασία, συνήθειες, μουσική, ήρωες κάθε εποχής, απ’ την αρχαιότητα έως σήμερα. Πώς μεταφέρεται το ίδιο θέμα σε διαφορετικές εποχές;
  • Βιογραφίες διάσημων καλλιτεχνών, με σκοπό να οργανώσουμε την υπόθεση ταινίας με τη ζωή τους. Διαβάζουμε ερωτικά γράμματα μεγάλων καλλιτεχνών, συγγραφέων, πολιτικών κι επιχειρούμε να ενώσουμε τους ήρωες από διαφορετικές ιστορίες ή… εισβάλλει ο ένας στην ιστορία του άλλου!!!
  • Παράξενοι θάνατοι, οικογενειακές «κατάρες», κυνήγι θησαυρών!
  • Σύμβολα και συμβολισμοί λουλουδιών
  • Παγκόσμιες ημέρες και ονοματολογία περιοχών
  • Μετά την επαφή μας με επιλεγμένες εικόνες και μουσικές, τις εντάσσουμε στα πλαίσια δικών μας διηγήσεων. Ό,τι βλέπουμε γύρω μας σε τι είδους σενάριο θα ταίριαζε;

 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Δευτέρα 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6971 970 971 ή στο
e-mail: info@tabula.gr

Γνωρίστε την καθηγήτρια του σεμιναρίου πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=rHwvm7pRXZ4

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=21019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου