Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Νέο σεμινάριο εκμάθησης νοηματικής γλώσσας, από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

Μάθε κι εσύ τη γλώσσα της... σιωπής!

Η ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η επίσημη γλώσσα της Κοινότητας των Κωφών της Ελλάδος. Είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα. Η ελληνική νοηματική γλώσσα εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται από περίπου 40.600 νοηματιστές έχοντας ραγδαία αυξητική τάση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για εκμάθηση της γλώσσας από ακούοντες.

Όπως κάθε νοηματική γλώσσα, έτσι και η ΕΝΓ προσλαμβάνεται οπτικά, με τα μάτια, και εκφέρεται κινητικά, με τα χέρια, τις εκφράσεις του προσώπου και τις στάσεις και κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος γενικότερα. Η ΕΝΓ είναι μία εντελώς φυσική ανθρώπινη γλώσσα, η οποία – όπως και κάθε φυσική γλώσσα – ανταποκρίνεται πλήρως στους επικοινωνιακούς και στους πολιτισμικούς στόχους της.

Η Ελληνική νοηματική γλώσσα δεν είναι διεθνής όπως λανθασμένα πιστεύεται. Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά πολλές διαφορές σε μορφολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά οι κωφοί διαφορετικών κρατών μπορούν να συνεννοούνται άνετα μέσω της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας.

Η ΕΝΓ έχει ήδη αναγνωριστεί με τους νόμους 2817/2000 και 3699/2008 ως ισότιμη με τα ελληνικά στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση των κωφών μαθητών. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τοπικές νοηματικές γλώσσες έχουν επίσης αναγνωριστεί. 


Σκοπός αυτού του τμήματος με την Ιωάννα Παπαδοπούλου, δεν είναι μόνο η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας από τους ακούοντες. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Να εξαλείψουμε το χάσμα ανάμεσα σε ακούοντα και κωφά άτομα, εισαγάγοντας το σπουδαστή στον κόσμο της επικοινωνίας μέσω των οπτικών καναλιών. Στην τελική, όλοι έχουμε δικαίωμα στην επικοινωνία.
Τα μαθήματα ξεκινούν στις 4 Οκτωβρίου.


Στα πλαίσια του μαθήματος της ΕΝΓ  οι σπουδαστές μαθαίνουν λεξιλόγιο, δηλαδή χειρομορφές που αντιστοιχούν σε λέξεις. Μαθαίνουμε πώς να συντάσσουμε προτάσεις, πώς να αποδίδουμε εικόνες, κείμενα και video από την ελληνική ομιλούμενη στην ΕΝΓ.
Το μάθημα εμπλουτίζεται με παιχνίδια όπως παντομίμα, που στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η έκφραση του προσώπου και του σώματος. Βέβαια η ΕΝΓ σε καμία περίπτωση δεν είναι παντομίμα αλλά είναι μία φυσική γλώσσα που έχει μεγάλη ανάγκη από έκφραση, από πλαστικότητα στα χέρια καθώς αυτά γίνονται η χροιά του νοηματιστή.
Οι σπουδαστές στο σεμινάριο της ΕΝΓ, κατά τη διάρκεια του 1ου έτους μαθαίνουν να επικοινωνούν στη νοηματική γλώσσα και στο 2ο έτος εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο το λεξιλόγιο τους και την έκφραση τους μέσω κειμένων, άρθρων και βίντεο. Οι σπουδαστές, ολοκληρώνοντας το 2ο έτος στη σχολή μας, έχουν ολοκληρώσει το Α επίπεδο νοηματικής γλώσσας.
Η ΕΝΓ χρειάζεται 4 έτη για να ολοκληρωθεί και να φτάσει ο σπουδαστής στο επίπεδο των εξετάσεων της Επάρκειας.

~ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αρχίζει την Πέμπτη 4/10/18 και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00, μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή.
Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 213 00 24291 ή στο 6940 655 331.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου