Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

"Ομελέτα" της Εύας Κουλιαρίδου


Έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας που ακόμα δεν έχει λυθεί. Πάντως στην δικιά μας ιστορία το αυγό δεν έκανε καμία κότα. Πως μπορεί ένα αυγό αν απομακρυνθεί από την κότα να εκκολαφθεί και να γίνει κοτοπουλάκι; Πάντως το δικό μας αυγό έγινε ομελέτα. Αν το σκεφτούμε λιγάκι το τι είναι ακριβώς το περιεχόμενο από ένα αυγό, μάλλον κανείς πλέον δε θα φάει. Ομελέτα εν δυνάμει κότα. Ένα έμβρυο χτυπημένο. Εντάξει σταματάω γιατί μάλλον σας κόπηκε η όρεξη.

Πάντως ο Μάνος και η Λουΐζα δεν σκέφτηκαν αυτό το πράγμα όταν πήραν τα αυγά από τον μπακάλη. "Να πάρουμε και φρέσκα αυγά, αγάπη μου", είπε η Λουΐζα με γλυκιά χαμογελαστή διάθεση στον καλό της. Η Λουΐζα και ο Μάνος πρόκειται να παντρευτούν σε έξι μήνες και θέλουν απελπισμένα να εκκολαφθούν και τα δικά τους "αυγά", δηλαδή της Λουΐζας τα "αυγά" και να μη γίνουν ομελέτα.
Η Λουΐζα δουλεύει στην υποδοχή από ένα μικρό ξενοδοχείο και ο Μάνος είναι οδηγός σε εταιρεία μεταφορών. Η Λουΐζα δε ξέρει πολλά από μαγειρική και το πρώτο που έμαθε είναι τα αυγά ομελέτα. Μετά τα ψώνια ήρθαν ευθύς σπίτι και εκείνη χαρούμενη είπε ότι θα ετοιμάσει το τραπέζι. Έβγαλε από την θήκη τέσσερα αυγά. "Κοίτα αγάπη μου, αυτό είναι άσπρο, όλα είναι καφέ αλλά αυτό είναι άσπρο. Μπορεί και τα παιδιά μας να είναι έτσι;".
"Έτσι; Τι εννοείς; Να είναι όλα άσπρα και να βγει ένα μαύρο; Μάλλον θα ανησυχήσω λιγάκι. Δεν είναι τσόφλια από αυγά τα παιδιά." Απάντησε ο Μάνος με ένα πειρακτικό τρόπο στην Λουΐζα.
Εκείνη γέλασε και προσπέρασε τις ερωτήσεις του και απλά μονολόγησε, "Εννοώ να μην μας μοιάσουν καθόλου". Κοιτούσε εκείνα τα αυγά για πολύ ώρα, ήταν σαν να περίμενε να δει τα παιδιά που θα έκανε στο μέλλον, τα ονειρευότανε με ανοιχτά τα μάτια. Κάποια στιγμή επανήλθε στην πραγματικότητα. Έβγαλε από το ψυγείο το βούτυρο και το φρέσκο κρεμμύδι. Έβαλε το τηγάνι στην φωτιά και έριξε μια κουταλιά από το βούτυρο μέσα. Ψιλοέκοψε το κρεμμυδάκι και ξεκίνησε να τραγουδάει ένα νανούρισμα και ο Μάνος λύθηκε από τα γέλια.
"Καλά, κορίτσι μου τρελάθηκες; Τραγουδάς στο τηγάνι να κοιμηθεί;"
"Κάνω πρόβες για το παιδί μας. Θα μάθω να κάνω και άλλα φαγητά αλλά αυτό θα είναι η δικιά μου ιστορία. Τα τρία καφέ και το ένα άσπρο αυγό".
Εκείνος απλά κούνησε το κεφάλι του καταφατικά και έκατσε στο τραπέζι. Η κοιλιά του γουργούριζε και η Λουΐζα μαγείρευε με το πάσο της. Αφού είχε ζεσταθεί το βούτυρο πήρε τα αυγά ένα- ένα και τα χτύπησε με τέτοια μανία, που ο χτύπος από κάθε χτύπημα ακουγόταν ως στην τραπεζαρία. Λίγο ήθελε και θα έσπαγε το πιάτο. Εντάξει το περιεχόμενο των αυγών ισοπεδώθηκε.
Τελικά τα αυγά που έγιναν ομελέτα κατέληξαν στο πιάτο. Φαγώθηκαν με λαχτάρα και ο Μάνος της είχε πει ότι είναι τέλεια αλλά τα δικά της αυγά τελικά μετά την απόφαση του γιατρού ήταν ήδη "χτυπημένα". Όχι η Λουΐζα δε θα μπορούσε να κάνει δικά της παιδιά. Έτσι μόνο αν υπάρχει κότα γόνιμη μπορεί να φτιαχτεί ένα αυγό, κανένα αυγό δεν "έγινε", για να βρει τον δρόμο του στην αγκαλιά της Λουΐζας.
Ο Μάνος άντεξε για πολύ καιρό αλλά η Λουΐζα έκλαιγε κάθε βράδυ. Δε ξανά έκανε καμία ομελέτα και δεν τραγούδησε κανένα νανούρισμα. Ήθελε να αφήσει και τον Μάνο να βρει μια άλλη γόνιμη γυναίκα αλλά εκείνος έμεινε εδώ.
Πάντως μια μέρα ένα "αυγό", πριν γίνει ομελέτα, ήρθε στην ζωή του Μάνου και της Λουΐζας. Ένα κακό ίσως φέρνει και ένα καλό. Κάποια γυναίκα παράτησε έξω από την πόρτα του σπιτιού τους ένα μωρό και το ζευγάρι αμέσως κινητοποιήθηκε για όλες τις νόμιμες διαδικασίες και το μωρό μπήκε στην δικιά τους ζωή.

Συγγραφέας: Εύα Κουλιαρίδου - Σπουδάστρια Tabula Rasa



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου