Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Νέο σεμινάριο υποκριτικής και κωμικής αφήγησης: stand up comedy, από τη Σοφία Μουτίδου, στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο εντατικό σεμινάριο «Υποκριτική και κωμική αφήγηση: stand up comedy» με καθηγήτρια τη Σοφία Μουτίδου, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa”, με παρακολούθηση από κοντά. 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό βιαστείτε!

Σήκω όρθιος και κάνε το κοινό σου να ξεκαρδιστεί.

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Έχει τύχει να ξεκινάς να λες ένα αστείο στην παρέα σου και να μην έχεις την αναμενόμενη αποδοχή; Τι μπορεί να πήγε στραβά; Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα διδαχθούμε τη μέθοδο της κωμωδίας, μέσα από το stand up comedy. Ένα ιδιαίτερο είδος κωμωδίας, μοναχικό, άκρως απαιτητικό αλλά και πολύ γοητευτικό. Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές αλλά όταν αποφασίσουμε να βουτήξουμε μέσα σε αυτό, θα δούμε ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Μέσα από αυτό το σεμινάριο, θα μελετήσουμε μαζί τους κανόνες και τις βασικές αρχές του είδους αλλά και γενικά της κωμωδίας. Το stand up comedy αποτελείται από τις ιστορίες που θα μπορούσαμε να πούμε και στην παρέα. Ιστορίες που έχουμε ζήσει ή έχουμε ακούσει από κάποιον και τις αναπαράγουμε. Βιώματα και εμπειρίες, καταστάσεις και συνθήκες που βλέπουμε με φαιδρή ματιά και μεταφέρουμε στο κοινό που έρχεται να μας δει, να μας ακούσει, να γελάσει, να περάσει όμορφα αλλά και να προβληματιστεί. Ιστορίες που ο κόσμος θέλει να μάθει και να βιώσει τα ανάλογα συναισθήματα. Μαζί θα αυτοσχεδιάσουμε και θα γνωρίσουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι stand up comedians, ώστε η ιστορία μας να γίνει πιο γλαφυρή και να αγγίξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Πολλοί θεωρούν ότι είναι εύκολο, ότι δεν υπάρχει μέθοδος, ότι απλά χρειάζεται να έχεις ευφράδεια λόγου και να λες έξυπνα αστεία ή ανέκδοτα και να αυτοσχεδιάζεις. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο.
Μέσα από το μάθημα θα ξεκλειδώσουμε τα σημεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να εκτεθούμε, να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε στην κωμωδία. Πολύ περισσότερο, θα μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις, από μια άλλη οπτική γωνία.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

  • Βασικές αρχές υποκριτικής στο μονόλογο
  • Η μέθοδος και οι τεχνικές της κωμωδίας
  • Η μέθοδος και οι τεχνικές του stand up comedy
  • Πως ανακαλύπτουμε μια ιστορία
  • Τεχνικές έναρξης και ανάπτυξης ενός μονολόγου
  • Φινάλε
  • Ηθικό δίδαγμα
  • Πώς ένα απλό ανέκδοτο μπορεί να ακουμπήσει ένα πλήθος θεατών
  • Σημεία στίξης
  • Κανόνες εκφοράς και έκφρασης στην κωμωδία
  • Πώς επιτυγχάνεται η έκθεση μπροστά στο κοινό
  • Πώς μία ουρά στο ΚΕΠ ή μία κηδεία μπορεί να αποτελέσει λόγω ξεσπάσματος γέλιου.
  • Παραδείγματα από κείμενα και τεχνικές stand up comedy, όπως μία σεξουαλική πράξη, μία συνταγή μαγειρικής, μία απάτη, ένα καυγάς κλπ και πως μπορούν από απλές ιστορίες, μέσα από το πρίσμα του ηθοποιού, να γίνουν stand up comedy

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 στο Θησείο. 

* Ακολουθώντας τις αποφάσεις του κράτους, το συγκεκριμένο μάθημα θα ξεκινήσει διαδικτυακά και θα συνεχίσει δια ζώσης μετά τη λήξη των τα προληπτικών μέτρων για τον covid 19.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές online πατήστε εδώ, ή επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: info@tabula.gr

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=20982

Δείτε τα τμήματα ολοκληρωμένων σπουδών της σχολής, πατώντας εδώ:
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου