Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» σε σκηνοθεσία του σπουδαστή της σχολής "Tabula Rasa", Κώστα Γούργουλη.

Ο σπουδαστής του εργαστηρίου Tabula Rasa, Κώστας Γούργουλης, σκηνοθετεί την παράσταση «Οι Δώδεκα Ένορκοι»

Το Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων “ΔΡΩΜΕΝΟ” όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πιστό στο ραντεβού του με το θεατρόφιλο κοινό, παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή «Οι Δώδεκα Ένορκοι» του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κώστα Γούργουλη, στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων “Κ. Χατζάκος”.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει αφήσει ιστορία, καθώς έχει καταγραφεί σαν το νούμερο δύο στη δεκάδα των καλύτερων δικαστικών δραμάτων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Ένα έργο, όπου τα όρια όλων θα δοκιμαστούν… Οι 12 ένορκοι είναι έτοιμοι να μετατρέψουν το πνευματικό κέντρο Κουφαλίων «Κ. ΧΑΤΖΑΚΟΣ» σε δικαστικό μέγαρο φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αγόρι, 19 χρόνων, κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο. Η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 ένορκοι, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Άραγε, πόσες αλήθειες υπάρχουν και πώς η συνείδηση του καθενός κατευθύνει την κρίση και τις πράξεις του; Ακόμα κι όταν εμφανίζονται, φαινομενικά, αδιάσειστα στοιχεία, που μας φωνάζουν να πιστέψουμε σε κάτι, είναι στο χέρι μας το αν και πότε θα πειστούμε. Και ίσως ποτέ να μην είμαστε σίγουροι για το αν πήραμε τη σωστή απόφαση. Ίσως, όμως, σημασία να έχει ότι μπήκαμε στη διαδικασία αμφισβήτησης προκειμένου να ανακαλύψουμε την αλήθεια. Τη δική μας και των άλλων.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023,  ώρα 20:00

Σάββατο 9Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 20:00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία-Φώτα-Μουσική: Κώστας Γούργουλης.

Σκηνογραφία: Νίκος Παπαχριστούδης.

Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Παπαχριστούδης, Χρήστος Μπρούσας,  Στέλιος Σπύρου και Χριστόδουλος Μερτζιμέκης.

Φροντιστές:  Άννα Σταμπολή, Χριστίνα Αλταντσίδου, Μαρία Χαχαμίδου, Νίκος Κισκινίδης, Σάκης Παπαβασιλείου, Μαρία Πολυχρονίδου, Μαίρη Συμεωνίδου και Βλάσης Λαγγούρας.

Παίζουν: Ειρήνη Δημητριάδου, Αθηνά Σαμαρά, Γιάννης Βουλγαράκης, Ασημένια Τσινοπούλου, Παναγιώτης Γκορίδης, Χριστόδουλος Μερτζιμέκης, Νίκος Παπαχριστούδης, Σόνια Γιακουστίδου, Μαρία Μπρούσα-Χατζαρλή, Κώστας Μαυρίδης, Κατερίνα Σιαρινούδη και Μαργαρίτα Πολυχρονίδου.

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

Τηλέφωνο: 6944456639,6944689738, 6977859539

Facebook: Θεατρικό Εργαστήρι Κουφαλίων ¨Δρώμενο¨

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΑΔΑΣ

Πρωταρχικός στόχος της ομάδας μας είναι να συμβάλουμε στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας μέσω του θεάτρου, το οποίο υπεραγαπούμε. Με θέατρο, όμως, τέτοιο που να μας επιτρέπει να εκφράζουμε όλα όσα νιώθουμε, όσα βιώνουμε και όσα σκεφτόμαστε. Σε μία περίοδο που όλοι μας αντιμετωπίζουμε διαφόρων ειδών προκλήσεις, όπου συνεχώς γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων και σε συνδυασμό με την κρίση αξιών και ιδεών που μας περιβάλλει, νιώσαμε την ανάγκη ως θεατρική ομάδα να έρθουμε πιο κοντά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Έτσι αποφασίσαμε να δουλέψουμε με ένα έργο που θα μας επιτρέψει να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας. Ανησυχίες για το πώς νιώθουμε πλέον ως κοινωνία, πώς πράττουμε ή πώς αντιλαμβανόμαστε το δίκαιο και το άδικο. Πιστεύουμε ότι με αυτό το έργο μέσα από τα αντικρουόμενα επιχειρήματα, τα πολυποίκιλα συναισθήματα αλλά και τις αλλεπάλληλες εντάσεις θα ανοίξουμε τον δρόμο για να επανεξετάσουμε τις ίδιες μας τις συνειδήσεις. Το τελευταίο διάστημα δουλέψαμε με πολύ πείσμα, αγάπη  και μεράκι για να ετοιμάσουμε τη συγκεκριμένη παράσταση και ελπίζουμε να καταφέρουμε να συνδεθούμε μαζί σας, με εσάς τους αγαπημένους μας φίλους-θεατές, σε αυτή την πνευματική αναζήτηση αλλά και συζήτηση. Άλλωστε η τέχνη του θεάτρου δεν περιορίζεται μόνο σε κωμωδίες, οι οποίες έχουν ως σκοπό κυρίως να μας διασκεδάσουν αλλά πρωτίστως αποτελεί έναν τρόπο να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας και να προκαλέσουμε μέσα μας τις σκέψεις αυτές που θα τον κάνουν πραγματικά καλύτερο.


 

Το επιτελείο των καθηγητών και των σπουδαστών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, συγχαίρει τον Κώστα Γούργουλη και του εύχεται: «Πάντα επιτυχίες»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου