Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

"Η συνεδρία των… θεών" της Ευαγγελίας Πέτρογλου


Το γραφείο της διάσημης ψυχοθεραπεύτριας Ιασώς είχε υπέροχη θέα. Βρισκόταν στους πρόποδες του Ολύμπου σε ένα ευρύχωρο, αλλά απλό χώρο, ανάλογο με τις αντιλήψεις περί απλότητας του πατρός της Ασκληπιού. Η Ιασώ δεχόταν σε καθημερινή βάση αρκετή πελατεία. Από κοινούς θνητούς μέχρι νύμφες και ημίθεους. Κανείς όμως δεν την είχε προετοιμάσει για την επίσκεψη της θεάς Ήρας και δη στην κατάσταση που η τελευταία βρέθηκε να κάθεται στην πολυθρόνα απέναντι της.
«Θεά Ήρα, τι μπορώ να κάνω για εσάς;» ρώτησε η Ιασώ προσπαθώντας να κρύψει την αναστάτωση της.  Θα μπορούσε άραγε να βοηθήσει μια θεά;
«Αγαπητή μου Ιασώ, είμαι πάλι χάλια.  Κι αυτό εξαιτίας του μορφονιού συζύγου μου, του Δία.  Πάλι έχει μπλέξει με κάποια νύμφη, δεν ξέρω ακόμα με ποια, θα μάθω όμως.  Δεν το αντέχω άλλο όλο αυτό.  Δεν ξέρω τι…» μιλούσε ακατάπαυστα η Ήρα.
«Ηρεμήστε, θεά Ήρα.  Ηρεμήστε.  Για να μπορέσω και εγώ να σας καταλάβω.  Να σας προσφέρω μια κούπα αμβροσία να ηρεμήσετε;» της είπε απαλά η Ιασώ. 
«Ναι, καλό θα μου έκανε», ψέλλισε η Ήρα και έβαλε το πρόσωπο της ανάμεσα στα χέρια της. 
«Ξέρω πως οι περιπέτειες του άντρα μου είναι γνωστές σε όλους» συνέχισε μετά από λίγο αφού ήπιε αρκετή από την αμβροσία της.  «Τώρα όμως έχει ξεφύγει τελείως.  Εξαφανίζεται ολόκληρες εβδομάδες, κανείς δεν ξέρει που πηγαίνει και όταν επιστρέφει, κάνει σαν ονειροπαρμένος. Είναι αφηρημένος, δεν μου δίνει καμιά σημασία και φυσικά δεν με πλησιάζει ερωτικά!»
«Σοβαρά;» η Ιασώ ξαφνιάστηκε. «Δεν σας πλησιάζει; Αυτό είναι ανήκουστο για το θεό Δία».
«Αυτό ακριβώς λέω και εγώ.  Χαίρομαι που με καταλαβαίνετε! Κάποια του έχει πάρει τα μυαλά.  Αλλά το χειρότερο δεν σας το είπα. Χθες το βράδυ μου έκανε νύξη για διαζύγιο».  Σε αυτό το σημείο η Ήρα ξέσπασε σε λυγμούς.  Η Ιασώ πήγε να της προσφέρει ένα μαντήλι Diatex για να σκουπίσει τα δάκρυα της, βλέποντας όμως την εικόνα του Δία στο κουτί με τα μαντήλια, άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή. 
«Ποια είναι τα συναισθήματα σας, θεά Ήρα;» η Ιασώ δαγκώθηκε με την τόσο κοινότοπη ερώτηση.
«Οργή, πόνος, απογοήτευση.  Δεν ξέρω τι να κάνω.  Τουλάχιστον αν ήξερα ποια είναι η … τυχάρπαστη με την οποία τραβιέται ο κανακάρης μου, θα έκανα κάτι.  Θα έστελνα την Έμπουσα, τον Τάλω ή έστω τον Κόβαλο να την τακτοποιήσει.  Τώρα με έχουν μάθει και κρύβονται στα βουνά και στα λαγκάδια» η θεά έπνιξε έναν λυγμό. 
«Δεν είναι λύση η βία όπως ήδη ξέρετε, θεά Ήρα.  Πρέπει αυτή τη φορά να δείξετε ανωτερότητα και να εκτιμήσετε πόσο αξίζετε», της είπε μαλακά η Ιασώ.
«Τι εννοείς, αγαπητή μου;  Φυσικά και είναι λύση η βία.  Αφού δεν καταλαβαίνει…», άρχισε η Ήρα να ανεβάζει τόνους.
«Προσέξτε τι εννοώ», τη διέκοψε γλυκά η Ιασώ.  «Αν απαντάμε στη βία με βία, το πιο πιθανό είναι να μην δείξουμε ποτέ ουσιαστικά στον άλλον τι μας πληγώνει.  Ο άλλος μας βλέπει ως δυνατούς και αυτάρκεις και ας πονάμε εμείς.  Επίσης, θεωρώ ότι ο θεός Δίας δείχνει μια προτίμηση στις ευάλωτες γυναίκες.  Μπορεί λοιπόν να φοβάται το μεγαλείο της δύναμης σας και υποσυνείδητα να προσπαθεί να γίνεται πιο δυνατός με το να σας τη ‘φέρνει’ με τις περιπέτειες του» η νεαρή ψυχολόγος έκανε μια μικρή παύση για να αφομοιώσει η σκεπτική Ήρα όσα της έλεγε.
«Επιπλέον, πιστεύω ότι εσάς αγαπάει, αλλά δεν ξέρει πώς να σας το δείξει.  Ίσως να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας αυτή τη φορά.  Εγώ να σας πω την αλήθεια, πάω και στοίχημα ότι έτσι είναι».
«Αγαπητή Ιασώ, μου φαίνεστε τόσο σίγουρη! Σε λίγο θα μου πείτε ότι ορκίζεστε  στα νερά της Στυγός!» είπε με μια δόση ειρωνείας η Ήρα στην Ιασώ.
«Θεά μου, τέτοιους όρκους ξέρετε ότι δεν μπορώ να πάρω! Άλλωστε, αυτά που σας λέω είναι θεραπευτικές υποθέσεις που μένει να εξακριβωθούν», αντέτεινε η Ιασώ με σιγουριά.
«Καλώς! Και τι πρέπει να κάνω για να δω αν ισχύουν αυτά που λέτε;»
«Θα σας πω…»
                                                ****************
Την επόμενη μέρα, η θεά Ήρα μπήκε με έναν άλλο αέρα στο γραφείο της νεαρής ψυχολόγου.
«Αγαπητή μου Ιασώ, είχατε δίκιο! Είστε σπουδαία ψυχολόγος τελικά!» η Ήρα ήταν ενθουσιασμένη.
«Αδημονώ να μου πείτε τι έγινε, θεά Ήρα».
«Όπως με συμβουλεύσατε, ετοίμασα ένα υπέροχο δείπνο με τα χεράκια μου. Εντάξει, για την ακρίβεια πήρα και λίγη βοήθεια από την Ήβη και τις βοηθούς της. Ντύθηκα και περιποιήθηκα μετά από αρκετό καιρό τον εαυτό μου. Δεν ήθελα να δείχνω η τρελαμένη γυναίκα που εξαρτιέται συναισθηματικά από τον άντρα της. Αλλά ούτε και η αδιάφορη σύζυγος που δεν ξέρει να αγαπάει. Όταν ήρθε κουρασμένος στον Όλυμπο, του μίλησα τρυφερά. Με κοίταξε τόσο παραξενεμένος που με το ζόρι κρατήθηκα να μην βάλω τα γέλια. Του είπα ήρεμα ότι θέλω να μιλήσουμε. Και του εξήγησα ότι δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση.  Ότι τον αγαπάω βαθειά, ότι είμαι ακόμα ερωτευμένη μαζί του, αλλά ότι με πονάει πολύ με τη συμπεριφορά του.  Ότι αν ήθελε διαζύγιο, εγώ δεν θα στεκόμουν εμπόδιο στην ευτυχία του.  Και ότι δεν μου αρέσει να βλέπω τον εαυτό μου να ξεφτιλίζεται τρέχοντας πίσω από τις εκάστοτε φιλενάδες του.  Εκείνη τη στιγμή συνέβη κάτι το αναπάντεχο.  Μου είπε ότι και αυτός με αγαπάει και ότι δεν θέλει με τίποτα να χωρίσουμε.  Με παρακολούθησε και είδε ότι ήρθα σε εσάς και ότι αυτή η κίνηση μου έδειξε ευαισθησία και νοιάξιμο για τη σχέση μας.  Και το πιο αναπάντεχο όλων;  Αυτή τη φορά δεν είχε καμιά περιπέτεια. Εξαφανιζόταν για να δει πως θα αντιδράσω, για το αν ενδιαφέρομαι για αυτόν ως άντρα ή για το αν είμαι μαζί του και τον ανέχομαι επειδή είναι ο αρχηγός του Ολύμπου» η Ήρα έλαμπε λέγοντας τη τελευταία φράση.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου ειλικρινά, θεά Ήρα» της είπε η Ιασώ χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της. 
«Να ξέρετε ότι θα ξαναέρθουμε με τον Δία για θεραπεία ζεύγους. Αλλά θα ήθελα να σας ανταμείψω για την προσπάθεια σας. Θα σας χτίσω ένα καινούργιο ψυχοθεραπευτικό κέντρο που θα σας δώσει τη δυνατότητα να εμπλουτίσετε τις θεραπευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τις αγαπημένες σας αδελφές που τις μαστίζει η ανεργία των ημερών μας, την Πανάκεια και την Αίγλη» της χαμογέλασε η Ήρα.
«Μα αυτό δεν είναι αμοιβή, είναι έπαθλο» αναφώνησε ενθουσιασμένη η Ιασώ.
«Είναι βασιλική αμοιβή, αγαπητή και σίγουρα αυτό που σας αξίζει.  Mου δείξατε ότι η βία δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων και ότι πρέπει να μιλάμε πάντα με γνώμονα τη συναισθηματική μας αλήθεια. Και γι’αυτό σας είμαι ευγνώμων» η Ήρα την κοίταξε με αγάπη. 

Συγγραφέας: Ευαγγελία Πέτρογλου - Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου