Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

"Μια αλλιώτικη χαλάρωση…" της Ευαγγελίας Πέτρογλου


Η Χαμάκο ξύπνησε ως συνήθως νωρίς. Η όμορφη γκέισα είχε μια ιδιαίτερη καλεσμένη εκείνη τη μέρα και φανερά προβληματισμένη, ξεκίνησε τις προετοιμασίες της όσο γινόταν νωρίτερα. Συνήθως οι επισκέπτες της ήταν άντρες, αλλά οι συστάσεις για την εν λόγω κυρία ήταν πολύ σημαντικές για να αρνηθεί η έμπειρη γκέισα μια τέτοια επισκέπτρια. Από τις σκέψεις της την έβγαλε η νεαρή Μάικο Ίμα, ανακοινώνοντας την στην Χαμάκο.
«Η κυρία Ιασώ, γνωστή ψυχοθεραπεύτρια και κόρη του Έλληνα θεού Ασκληπιού μόλις έφτασε» ανακοίνωσε με ήρεμη φωνή την άφιξη της Ελληνίδας επισκέπτριας.
Η Χαμάκο σηκώθηκε με αργό τρόπο αν και μέσα της ήθελε να κινηθεί πιο γρήγορα. Τόση ήταν η περιέργεια της να γνωρίσει την κόρη του υπέροχου Ασκληπιού, πελάτη της από τα πρώτα βήματα της ως Μάικο και αγαπητού μέντορα.
«Καλωσήρθατε, αγαπητή Ιασώ. Ελάτε από εδώ να καθίσουμε στο μέσα δωμάτιο να τα πούμε με την ησυχία μας» η φωνή της ήταν χαμηλότονη.
«Σας ευχαριστώ πολύ, Χαμάκο» η Ιασώ απάντησε σχεδόν ξέπνοα.
Μόλις οι δύο γυναίκες κάθισαν στα μαξιλάρια που βρίσκονταν στο πάτωμα, η Χαμάκο απηύθυνε τον λόγο στην ψυχοθεραπεύτρια.
«Τι σας συμβαίνει λοιπόν και ταξιδέψατε τόσα μίλια μακριά από την πανέμορφη χώρα σας για να με βρείτε;»
«Η τεράστια κούραση που νιώθω» είπε αργόσυρτα και με ένα ίχνος πίκρας η Ιασώ. «Τα τελευταία χρόνια δουλεύω ασταμάτητα και ως ψυχοθεραπεύτρια, αλλά και ως συντονίστρια του Πανελλήνιου Εναλλακτικού Κέντρου Υγείας με τις αδελφές μου Υγεία, Πανάκεια και Αίγλη. Και ενώ είμαστε και οι τέσσερις φοβερά αποτελεσματικές στο έργο μας, εγώ το μόνο που νιώθω αρκετό καιρό τώρα είναι ένα τεράστιο κενό».
«Τι ακριβώς σας ενοχλεί;» η Χαμάκο απέφευγε τη βλεμματική επαφή για να βοηθήσει την Ιασώ να χαλαρώσει κι άλλο.
«Δεν το ξέρω αυτό. Δεν είμαι πια τόσο σίγουρη. Ενώ κάνω κάτι που αγαπώ πολύ, νιώθω να αδειάζω με το παραμικρό. Χάνω την υπομονή μου, κάνω τα πάντα βιαστικά, δεν απολαμβάνω σχεδόν τίποτα» ακουγόταν απελπισμένη.
Η Χαμάκο έγνεψε με κατανόηση.
«Ας πιούμε λίγο τσάι πριν συνεχίσουμε» είπε και σηκώθηκε αργά.
Η Ιασώ την παρακολουθούσε καθώς περπατούσε. Μα πώς είναι δυνατόν, σκεφτόταν, να περπατάει τόσο αργά;  Εγώ μόνο που τη βλέπω θέλω να της πω να βιαστεί να τελειώνουμε.
Μετά από λίγο όμως κοιτούσε σαν υπνωτισμένη τις αργές, τελετουργικές κινήσεις της Χαμάκο για την προετοιμασία του τσαγιού. Και όταν επιτέλους το τσάι έφτασε στα χέρια της όμορφης ψυχοθεραπεύτριας, αυτή ένιωσε μαγεμένη. Το λεπτεπίλεπτο πορσελάνινο φλυτζάνι ζωγραφισμένο με διάφορα λουλούδια όλων των χρωμάτων, η μεθυστική μυρωδιά του τσαγιού, η γλυκιά ατμόσφαιρα του χώρου συνετέλεσαν στο να χαλαρώσει για πρώτη φορά τόσο πολύ μετά από πολλά χρόνια.
«Πώς νιώθετε, αγαπητή Ιασώ;»
«Πολύ καλύτερα, Χαμάκο. Απορώ ωστόσο πως γίνεται να χαλαρώνω απλά βλέποντας σας, να ετοιμάζετε ένα τσάι» τη ρώτησε ανάλαφρα.
«Μα αγαπητή μου είναι πολύ απλό. Εστιάσατε σε κάτι έξω από τον εαυτό σας, κάτι όμορφο και αναζωογονητικό, κάτι χαλαρωτικό. Και από όσο φαίνεται, το έχετε τεράστια ανάγκη. Συνέχεια δίνετε, προσφέρετε τα πάντα μέσα από την ψυχή σας. Άνθρωποι σας επισκέπτονται από όλον τον κόσμο και εσείς αγνοείτε τις προσωπικές σας ανάγκες» της χαμογέλασε γλυκά.
«Μάλλον έχετε δίκιο. Όλοι μου λένε ότι το παρακάνω. Βλέπετε, εμείς οι θεές υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας. Γι’αυτό και ο πατέρας μου επέμενε να έρθω σε εσάς» αποκρίθηκε αρκετά ανάλαφρη η διάσημη ψυχοθεραπεύτρια.
«Λοιπόν, θα κάνουμε το εξής. Θα ξεκινήσουμε με το hygge των προσφιλών μου Δανών και θα καταλήξουμε με το Ikigai των συμπατριωτών μου.
«Όλα αυτά μου ακούγονται πολύ…Γιαπωνέζικα» η Ιασώ κατάφερε να αστειευτεί.
«Έχετε δίκιο! Λοιπόν μέσω του Hygge θα ανακαλύψουμε τις ομορφιές του έξω κόσμου. Ένα φλυτζάνι τσάι, ένα ποτήρι κρασί, η μυρωδιά των λουλουδιών, όλα αυτά τα δώρα πρέπει να τα εκτιμάμε και να τα απολαμβάνουμε» της εξήγησε η γκέισα.
«Και το Ikigai;» ρώτησε με ανανεωμένο ενδιαφέρον η Ελληνίδα θεά.
«Αφού αναπαυθούμε από τις ομορφιές του κόσμου, στρέφουμε το βλέμμα μας στο προσωπικό μας νόημα. Στην αιτία που μας κάνει να ξυπνάμε κάθε μέρα και να συνεχίζουμε το έργο μας. Σε αυτό είστε εξαιρετική, αλλά η κούραση θόλωσε την ομορφιά του νοήματος μέσα σας».
«Συμφωνώ μαζί σας!  Και μου είναι πολύ δύσκολο να το βρω. Ας ξεκινήσουμε με το Hygge. Ποιες όμορφες γιαπωνέζικες απολαύσεις θα μου προτείνατε;» η Ιασώ δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της.
«Μην βιάζεστε. Άλλωστε, από όσο καταλαβαίνω, θα περάσουμε αρκετό καιρό μαζί» η Χαμάκο της απάντησε μαλακά.
Η Ιασώ κατένευσε ανακουφισμένη… 

Συγγραφέας: Ευαγγελία Πέτρογλου - Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου