Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

"Ταξίδι στο φεγγάρι" της Λαμ θι Κιμ Φουνγκ


Έτος 2050. Διακρατικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της γης.

Σήμερα με πληροφόρησαν ότι κληρώθηκα να πάω στο φεγγάρι. Τα Ενωμένα Έθνη έχουν ψηφίσει ένα σχέδιο όπου οι φυλακισμένοι παίρνουν ένα είδος χάρη, περνώντας κάποια χρόνια στο φεγγάρι, στην διαστημική αποικία της Σελήνης. Ένα διαβολικό σχέδιο για να πειραματιστούν και για “χτιστεί” πάνω στις πλάτες ανεπιθύμητων για την κοινωνία ”αποβρασμάτων" η νέα αποικία των Ενωμένων Εθνών.

Το πραγματικό χτίσιμο και η οικοδόμηση γίνεται από ρομποτοειδή. Αυτό που θέλουν είναι να πειραματιστούν με τις ψυχολογικές επιδράσεις και τις συνθήκες διαβίωσης στην Σεληνιακή αποικία. Δεν θέλουν να ρισκάρουν την ψυχική και σωματική υγεία των προνομιούχων εποίκων της σεληνιακής Γης της Επαγγελίας. Και αφού ετοιμαστεί και είναι κατοικήσιμο και πληροί τις προδιαγραφές θα πάει η αφρόκρεμα των πλουσιότερων της γης, για ζήσουν σε μια νέα χώρα της επαγγελίας. Έναν παράδεισο όχι επίγειο αλλά έναν παράδεισο στην Σελήνη.

Σήμερα λοιπόν κληρώθηκα να πάω στην Σελήνη. Μου είπαν ότι ένας χρόνος θητείας εκεί ισοδυναμεί με δέκα χρόνια εδώ στη γη. Έτσι εάν καταφέρω να μείνω τρία χρόνια εκεί θα έχω εκτίσει το 80% της ποινής μου και θα μπορώ να κάνω αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση επιστρέφοντας.  

Βέβαια για τους κινδύνους ούτε λόγος. Εγώ όμως ξέρω τί σημαίνει ταξίδι στην Σελήνη. Οι σωματικοί  κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Όλα τα όργανα πιέζονται και καταπονούνται πολύ από τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της απογείωσης και της προσσελήνωσης. Μπορεί να υπάρξει ρήξη ή παραμόρφωση των οργάνων και η ζημιά να μην είναι αναστρέψιμη. Η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει επίσης πολύ τις λειτουργίες του σώματος, το αίμα μπορεί να αραιωθεί ή να πυκνώσει και να. προκληθούν αιμορραγίες, ακόμα δεν έχουν βρει τις σωστές ρυθμίσεις για ένα 100% ασφαλές ταξίδι. Οι μηχανολογικές βλάβες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές εκρήξεις ή αλλοίωση του παρεχόμενου οξυγόνου που είναι απαραίτητο για επιβίωση. Και όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα στον θάνατο.

Έπειτα υπάρχει και το ψυχολογικό θέμα, ο φόβος για το άγνωστο, τι να με περιμένει εκεί; Έχω ακούσει να το παρομοιάζουν με καζάνι έτοιμο να εκραγεί λόγω της πολυπλοκότητας, της πολιτισμικότητας και του συγχρωτισμού επικίνδυνων ανθρώπων. Θα πρέπει να φυλάγομαι και να μην εμπιστεύομαι κανέναν γιατί διακυβεύεται η θέση μου και η ζωή μου, όχι ότι έχει να κερδίσει κάτι ο άλλος, απλά λειτουργεί έτσι λόγω του ψυχισμού του, κατάδικοι είμαστε όλοι. Είναι η ψυχολογία της επικράτησης στην αγέλη.

Παρ’ όλη την ελευθερία κίνησης (γιατί δεν περιορίζεσαι σε ένα κελί αλλά κυκλοφορείς σε όλη την επικράτεια του θόλου, δεν υπάρχει φόβος δραπέτευσης και η θέση σου είναι πάντα εντοπίσιμη χάρη στο μικροτσίπ που σου έχουν εμφυτεύσει), νιώθεις πιο απομονωμένος από ποτέ. Το καθημερινό δεκάλεπτο τηλεφώνημα δεν μπορεί να υπάρξει στην Σελήνη. Για ίντερνετ ούτε λόγος. Μόνο μια βιβλιοθήκη υπάρχει με όλη την κλασσική και νεότερη λογοτεχνία, καθώς και επιστημονικά συγγράμματα.

Η μόνη πραγματική επικοινωνία είναι η εβδομαδιαία συνάντησή με τον ψυχολόγο και ιερέα της φυλακής, για να υπάρχει παρακολούθηση, εκτίμηση και καταγραφή της ψυχικής σου υγείας.

Δεν σκοπεύω απλά να επιβιώσω στη Σελήνη, στόχος μου είναι να γυρίσω ένας καλύτερος, πιο μορφωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος. Θα εκμεταλλευτώ τον χρόνο μου εκεί πάνω να προετοιμαστώ σωματικά και ψυχολογικά για μια καινούρια, καλύτερη ζωή μια δεύτερη ευκαιρία, που μου δίνεται μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Αυτό το ταξίδι παρά όλους τους κινδύνους και τις αντιξοότητες είναι η προσπάθεια μου και η ελπίδα μου να κερδίσω ένα Αύριο.

Συγγραφέας: Λαμ θι Κιμ Φουνγκ – Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου