Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

“Θεωρίες συνωμοσίας vs Κορονοϊός σημειώσατε Χ” της Ανθής Κουλουσούσας

  

Τρίτη απόγευμα, λίγο πριν από το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα αυστηρότερα μέτρα που αιωρούνται εδώ και μέρες πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυστηρότερα, βέβαια, μόνο για μία μερίδα του πληθυσμού, καθώς κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει ότι όλο αυτό το ζήτημα δεν τους αγγίζει και δεν τους αφορά.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο κορονοϊός εισέβαλε στις ζωές όλων μας και τις άλλαξε ριζικά. Τον Μάρτιο του 2020 όλοι ανεξαιρέτως γίναμε άθελά μας ήρωες ενός έργου παράλογου που μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να θεωρηθεί. Άπειρες σελίδες, ηλεκτρονικές και μη, έχουν γραφτεί από τότε, θέλοντας να ρίξουν φως στην αιτία που προκάλεσε αυτή την πανδημία αλλά και στις επιπτώσεις της. Έχοντας στη διάθεσή μου να “σκοτώσω” λίγα λεπτά, έψαξα στο διαδίκτυο μόνο για να βρω τη μία θεωρία πιο τρελή από την άλλη. Ιδού λοιπόν οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας που μας έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής.

Ο ιός είναι βιολογικό όπλο που δημιουργήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση ή από αμερικανική στρατιωτική βάση. Λοιπόν, μπορεί όλοι να το βιώνουμε ως βιολογικό όπλο ορμώμενοι από τις δεκάδες ταινίες που έχουμε παρακολουθήσει καταναλώνοντας τόνους ποπκόρν και αναψυκτικών. Ακόμα και αυτό να συνέβαινε, δεν είναι περίεργο να αποτελεί κοινή γνώση όλων μας και να συζητιέται από την πρώτη στιγμή σε καφετέριες και φόρουμ;

Οι κεραίες 5G ευθύνονται για τον ιό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η κινεζική τεχνολογία κρύβεται πίσω από την εξάπλωση και ευρεία διασπορά του ιού.  Αυτή η διαβολική τεχνολογία των Κινέζων ήρθε για να μας αφανίσει όλους. Ένα σχέδιο καλά μελετημένο για να εισχωρήσει στα σπίτια όλων. Είμαστε αχάριστοι όμως. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το κέρδος πίσω από όλο αυτό. Γλιτώνουμε τόσα λεφτά για οπτική ίνα και γρήγορο ίντερνετ, όταν πλέον θα το έχουμε όλοι δωρεάν. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τοποθετήσουμε στο σαλόνι μας ένα άτομο που πέρασε τον ιό το οποίο σαν ρούτερ θα εκπέμπει 5G παντού στο σπίτι. Δίπλα του λοιπόν κινητά, λάπτοπ και τάμπλετ θα τρέχουν σφαίρα!

Οι μάσκες προκαλούν προβλήματα υγείας. Δύσπνοια, άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση οξυγόνου στους πνεύμονες. Όλα αυτά ύστερα από ποια εμπεριστατωμένη μελέτη σε πανεπιστήμιο και με ποιον ειδικό να πλησιάζει προς μια τέτοια κατεύθυνση; Και όχι μόνο αυτό. Σας πάω και ένα βήμα παραπέρα. Ποιος γνωρίζει πραγματικά τι βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στις τρεις στρώσεις βαμβακερού υφάσματος; Προηγμένης τεχνολογίας νανοτσίπ που παρακολουθούν την κάθε κίνησή μας. Και όλα αυτά μόνο με 0,25€ τη μάσκα. Αυτό θα πει προσφορά! Για να κλείσουμε το θέμα της μάσκας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θολώνουν τα γυαλιά μας όταν αναπνέουμε, αλλά πιστεύω ότι θα επιζήσουμε.

Οι Αλβανοί δεν προσβάλλονται από τον κορονοϊό, διότι έχουν εξαιρετικά ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στο DNA τους. Άλλο και τούτο πάλι. Το είδαμε και αυτό γραμμένο σε κάποιο “αξιόπιστο” σάιτ. Παιδιά, ποιος αρμόδιος φορέας έχει βγει ποτέ υπεύθυνα να υποστηρίξει κάτι τέτοιο και με τι στοιχεία; Ναι, θα συμφωνήσουμε ότι είναι αξιοσημείωτο πως κάποιοι οργανισμοί δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν σοβαρές επιπλοκές, αλλά μήπως αυτό δεν συμβαίνει κατά κόρον σε αντίστοιχες περιπτώσεις ιογενούς λοίμωξης; Δεν βλάπτει πού και πού να μιλάμε και με κάποιον γιατρό σχετικής ειδικότητας για να μας ανοίξει τα μάτια.

Τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν τον ιό εάν τα πιούμε, τα πάρουμε ενδοφλέβια ή τα εισπνεύσουμε. Danger! Don't try this at home! (Κίνδυνος! Μην το δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι!) Στην καλύτερη των περιπτώσεων να καταλήξεις στα επείγοντα νοσοκομείου για πλύση στομάχου. Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του ιού με κατανάλωση αυτών των προϊόντων.  Παρ' όλα αυτά, ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ τον προηγούμενο Μάιο ότι ύστερα από τα αντισηπτικά και τη χλωρίνη πλέον έπαιρνε υδροξυχλωροκίνη; Και τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι μας, δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς για τις παρενέργειες...

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού τροποποιούν το DNA. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μεταλλάσσουν το DNA μας. Νανοσφαιρίδια εμφυτεύονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω του εμβολίου, ώστε να μας παρακολουθούν. Πολύς κόπος για το τίποτα, θα πω εγώ. Υπάρχουν τόσες πηγές άντλησης των στοιχείων μας, που θα ήταν άσκοπο κάποιος να κάνει τόση δουλειά. Εκτός από τα social media, όπου ερχόμαστε εμείς οι ίδιοι και μοιράζουμε απλόχερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεν υπάρχει καταγραφή των κινήσεών μας μέσω των τραπεζών, των δημόσιων φορέων, των αγορών μας κτλ.;

Κάποιοι άνθρωποι εκπέμπουν μια μυστηριώδη, ισχυρή αύρα που μπορεί να κρατήσει μακριά τον θανατηφόρο ιό. Μια τέτοια φήμη κυκλοφόρησε και για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Μήπως όμως πρόκειται για τα ίδια άτομα που παλιότερα υποστηρίζανε ότι ήταν εξωγήινοι επειδή δεν ανοιγόκλειναν τα μάτια τους; Άραγε οι εξωγήινοι κρύβονται πίσω από όλα αυτά;

Ο ιός υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις. Εδώ ταιριάζει το “όποιος είναι έξω απ' τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει”. Σέβομαι τους ανθρώπους, υγειονομικούς και μη, που εργάζονται ή καλύτερα μάχονται κατά του ιού σε καθημερινή βάση. Εύχομαι σε όλους μας να μη χρειαστεί να βρεθούμε στη δεινή θέση να διαπιστώσουμε την ισχύ και την ορμητικότητα αυτού του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να μάθουμε χωρίς να πάθουμε.

Όσο περνάει η ώρα συγκεντρώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, διαπιστώνω πως έχω κουραστεί. Με προβληματίζει που καταναλώνουμε τόση ενέργεια στο να επιβεβαιώνουμε ή να καταρρίπτουμε θεωρίες. Ζούμε στην εποχή των fake news όπου όλοι έχουμε γίνει ειδικοί και με περίσσια ευκολία εκφράζουμε ό,τι άποψη μας κατέβει. Περίμενα να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι. Χρειάζεται προσοχή σε όλα αυτά που διαβάζουμε. Πριν προλάβουμε να υιοθετήσουμε μια άποψη, ας κάνουμε τον κόπο να δούμε ποιος υπογράφει το κείμενο και με τι ιδιότητα τοποθετείται επί του θέματος.

Και ύστερα, νιώθω ότι έχουμε χάσει το νόημα· τι πραγματικά προέχει σε αυτή τη φάση. Δεν θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι σε μια συλλογική προσπάθεια συμμόρφωσης στα μέτρα αποφυγής της διασποράς;

Η πανδημία είναι εδώ και, παρ' όλα τα μέτρα που “εφαρμόζονται” κάθε εβδομάδα, επιμένει. Ποιος φταίει που οι μετρήσεις επιμένουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα;

Όχι, δεν φταίει που στα ΜΜΜ τα δρομολόγια είναι αραιά και συνωστίζεται κόσμος καθημερινά για να πάει στις δουλειές του. Όχι, δεν φταίει που με την πρώτη ευκαιρία όλοι μας τρέχουμε στα καταστήματα που είναι ανοιχτά και στοιβαζόμαστε στις ουρές. Όχι, δεν φταίει που συνωστιζόμαστε έξω από τράπεζες, υπηρεσίες, ακόμα και για δωρεάν τεστ ανίχνευσης covid που πραγματοποιούν οι δήμοι. Όχι, δεν φταίει που μονίμως το χέρι μας είναι έτοιμο να τραβήξει τη μάσκα στο πιγούνι.

 Όταν καταλάβουμε ότι δεν είναι μαγκιά να μην τηρείς τα μέτρα και ότι προσπαθώντας συνεχώς να τα παρακάμψεις απλώς μεταθέτεις το πρόβλημα, ίσως αντιληφθούμε τι είναι σωστό για εμάς και τους συνανθρώπους μας. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι και όσο γίνεται γρηγορότερα από όλη αυτή την περιπέτεια που ζούμε.

Το μερίδιο ευθύνης στις εκάστοτε κυβερνήσεις για την ανετοιμότητα που παρουσιάζουν και τους λάθος χειρισμούς είναι μεγάλο. Όπως εξίσου σημαντικό είναι και το βάρος της ατομικής ευθύνης που βαραίνει όλους μας.

Πριν λοιπόν ξανακαθίσουμε στο τραπέζι έτοιμοι να αναλύσουμε τις διάφορες θεωρίες που μας σερβίρουν και να δείξουμε με το δάχτυλο όσους θεωρούμε υπεύθυνους για αυτή την ομολογουμένως πρωτόγνωρη κατάσταση, ας το σκεφτούμε όλοι μας λίγο καλύτερα.

  Συγγραφέας: Ανθή Κουλουσούσα - Σπουδάστρια Tabula Rasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου