Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Πόμμερ

Την Αντιγόνη Πόμμερ την έχουμε ανακαλύψει μέσα από τα βιβλία της εδώ και 25 χρόνια. Από την περασμένη χιλιετηρίδα, θα έλεγε κανείς. Έχει καταφέρει να μας ταξιδέψει νοητά από τις φαβέλες του Ρίο μέχρι τον φανταστικό κόσμο των βρικολάκων. Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει δημιουργική γραφή και συγγραφή παραμυθιού στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", ενώ έχει εκατοντάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της, τόσο από προσωπικές βραβεύσεις, όσο και από βραβεύσεις των μαθητών της. Ωστόσο, κάθε χρόνο επιμελείται το συλλογικό βιβλίο των μαθητών της, που εκδίδεται από τη σχολή "Tabula Rasa", σε συνεργασία με τις εκδόσεις "24 γράμματα". Η μεγαλύτερη της όμως επιτυχία, είναι η αγάπη που παίρνει από τους σπουδαστές της, πολλοί από τους οποίους τη φωνάζουν χαϊδευτικά "μανούλα".

- Καλησπέρα σας, κυρία Πόμμερ.

Α.Π. Αντιγόνη.

- Θα το δεχτώ. (γέλια) Διδάσκεις 15 χρόνια το συγκεκριμένο μάθημα, με πάρα πολλές επιτυχίες από τους σπουδαστές σου. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, τι πιστεύεις ότι ωθεί κάποιον άνθρωπο να γράψει ένα βιβλίο;

Α.Π. Η συγγραφή είναι μια εσωτερική και πολλές φορές επιτακτική ανάγκη. Βοηθά να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και να ταξιδεύεις με τον νου. Επίσης, οι συγγραφείς είναι παραμυθάδες˙ έχουν ιστορίες να διηγηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

- Ποιο είναι τελικά το μυστικό για να γράψει κάποιος ένα καλό μυθιστόρημα;

Α.Π. Μυστικό της επιτυχίας δεν υπάρχει. Ωστόσο, όλοι οι επιτυχημένοι συγγραφείς έχουν δουλέψει πολύ με τις τεχνικές τους και αυτό προσπαθώ να δουλέψω με όλους τους μαθητές μου. Τα πιο χρήσιμα εργαλεία μας είναι οι καλοστημένοι ήρωες, οι συγκρούσεις, οι ανατροπές, οι άμεσοι διάλογοι και οι ζωντανές περιγραφές. Όλα αυτά αποκτούν ζωή με τη χρήση των αισθήσεων και των συναισθημάτων.

- Με ποιο τρόπο βοηθάς τους σπουδαστές να εκφραστούν ελεύθερα;

Α.Π. Πιστεύω πως αυτό το πετυχαίνω από την πρώτη μέρα, δημιουργώντας ένα κλίμα οικειότητας. Επίσης με ειδικές εργασίες που τους απελευθερώνουν και τους βοηθούν να εκφραστούν χωρίς να φοβούνται κάποια αρνητική κριτική.

- Πιστεύεις πως μπορεί ένας σπουδαστής σου να ξεχωρίσει στον χώρο της λογοτεχνίας;

Α.Π. Δεν το πιστεύω απλά. Είμαι πολύ σίγουρη πως αν δουλέψει με τα εργαλεία που θα του δώσω, θα το καταφέρει, έστω κι αν και ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Είναι πολλοί οι μαθητές μου που έχουν πλέον εκδώσει τα μυθιστορήματά τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν και δεύτερη και τρίτη έκδοση. Κάποιοι άλλοι έχουν γράψει best seller. Επίσης είναι εκατοντάδες αυτοί που έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. 

- Λένε κάποιοι ότι η συγγραφή δε διδάσκεται. Είναι ταλέντο. Ισχύει;

Α.Π. Σε καμία περίπτωση. Δεν πιστεύω ότι είναι ταλέντο. Χρειάζεται να χύσεις πολλή μελάνη μέχρι να βρεις την προσωπική σου φωνή μέσα από τις ιστορίες που διηγείσαι. Η συγγραφή είναι μια ανάγκη. Αν κάποιος θέλει να γίνει συγγραφέας, μπορεί να το πετύχει αύριο. Αν θελει να γίνει καλός συγγραφέας, χρειάζεται δουλίτσα. Γνώσεις και εξασκηση. Εμπειρια. Θέλει υπομονή και επιμονή για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

- Γιατί κάποιος πρέπει να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο λογοτεχνικής γραφής και να μην προσπαθήσει μόνος του;

Α.Π. Ένας νέος συγγραφέας, είναι δύσκολο να γνωρίζει τον τρόπο που γράφεται ένα βιβλίο. Πολλές φορές έχουμε μια ιδέα για ένα μυθιστόρημα. Αρκεί όμως η ιδέα; Όχι. Πρέπει να μπορέσεις να τη στηρίξεις. Και φυσικά να την απλώσεις σε 150-200 σελίδες. Μια ιδέα χρειάζεται από πίσω μια γερή ιστορία που θα πρέπει να έχει σωστή δομή, ολοκληρωμένους ήρωες, ενδιαφέρουσα πλοκή και το κυριότερο να μην πλατιάζει σε κανένα σημείο, γιατί κινδυνεύει να γίνει βαρετή στον αναγνώστη. Οι μεθοδευμένες εργασίες, η θεωρία αλλά και η συζήτηση είναι τα μέσα που χρησιμοποιώ για να αποκαλύψω σε όλους τους σπουδαστές τις τεχνικές της λογοτεχνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου