Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

"Για γέλια και για κλάματα" από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Ελούντας (Ε.Θ.Ο.ΕΛ.) και τον απόφοιτο της σχολής μας Μάνο Σφυράκη

O απόφοιτος σπουδαστής της σχολής μας, Μάνος Σφυράκης, κάτοικος Κρήτης, δημιούργησε την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Ελούντας (Ε.Θ.Ο.ΕΛ.) ώστε όλοι μαζί να προσφέρουν θεατρική παιδεία στους κατοίκους του νησιού με τις παραστάσεις που ανεβάζουν.
Για άλλη μια χρονιά λοιπόν, ανέβασαν το νέο τους θεατρικό έργο με τίτλο «Για γέλια και για κλάματα»
Η επιμέλεια των κειμένων, η σκηνοθεσία και η διασκευή ανήκουν στο Μάνο Σφυράκη.


Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Νέο σεμινάριο ιστορίας της τέχνης - η σκοτεινή τέχνη, από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa


Μάθε τα μυστικά της σκοτεινής τέχνης. Συμβολισμοί και αποσυμβολισμοί.

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Από την εποχή του Shakespeare, όπου τοποθετεί τον φανταστικό ήρωα του Άμλετ, στο υπαρκτό κάστρο Kronborg στο Helsingør της Δανίας, έως τον σύγχρονό μας Dan Brown, που αναφέρεται επίσης συχνά σε έργα τέχνης, ιστορικά κτίρια, καθεδρικούς ναούς και μουσεία, η διάδραση των συγγραφέων με τους καλλιτέχνες και τα έργα τους είναι συχνή και αρκετές φορές επιβεβλημένη. Το παρόν σεμινάριο προσφέρεται ως απαραίτητο εφόδιο σε όσες και όσους ασχολούνται με την συγγραφή, καθώς η γνώση και η κατανόηση της ιστορίας της τέχνης, αλλά και των σημαντικών καλλιτεχνών και των έργων τους, μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης. Το σεμινάριο είναι δομημένο έτσι, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ως αυτόνομη πηγή γνώσης για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει μέσω του λόγου, της εικόνας, του διαλόγου και της διάδρασης, το πώς και το γιατί η τέχνη επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τόσο ως πολιτική πράξη, όσο και  ως αισθητική δήλωση.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Νέο σεμινάριο δημιουργικής γραφής με φόντο την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Τabula Rasa"


Άγνωστες πτυχές των μύθων, έτοιμο υλικό θεμάτων, μοτίβων, χαρακτήρων.

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Υπολογίζεται πως λιγότερο απ’ το 10% της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας έχει βρεθεί. Έχουμε τίτλους τραγωδιών που έγραψαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής κι ο Ευριπίδης, αλλά τους προσπερνάμε αγνοώντας ποιοι ήταν η Εριφύλη, ο Τηρέας και άλλοι. Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε το υλικό των γνωστών αλλά και άγνωστων τραγωδιών, θα εντοπίσουμε τεχνικές στο στήσιμο της πλοκής και της χρήσης ενός μύθου και των παραλλαγών του για να γράψουμε κάτι δικό μας, ανάλογο των ενδιαφερόντων μας (θεατρικό, διασκευή, παιδικό παραμύθι, κ.λπ). «Παίζουμε» με τους μύθους, αλλάζουμε ορισμένα στοιχεία, ακόμα και τους πρωταγωνιστές τους, και τους μετατρέπουμε σε σκηνές διαλόγου των ηρώων. Στόχος; Να φτιάξουμε τους δικούς μας μύθους!

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

"Ανάμεσα στους νεκρούς" κεφάλαιο ΙV του Δημήτρη Κολώνια

Συνέχεια από το προηγούμενο...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV - ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ 
Καθώς βγαίναμε έξω, βλέπαμε τους πρώτους απέθαντους, οι οποίοι πλησίαζαν και έπεφταν μεμανία πάνω μας. Ακούγαμε τις κραυγές τους και νιώθαμε τα σάπια κορμιά τους να χτυπάνε πάνω στις ασπίδες. Ανατριχιάζαμε, ακούγοντας τον θόρυβο από τα νύχια των χεριών τους, τα οποία τις γρατζουνούσαν.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

"Ανάμεσα στους νεκρούς" κεφάλαιο ΙII του Δημήτρη Κολώνια

    Συνέχεια από το προηγούμενο... 

          ΚΕΦΑΛΑΙΟ III - ΟΜΗΡΟΙ


Έξω η βροχή είχε, επιτέλους, σταματήσει. Ο ήλιος άρχισε να δύει ξανά και εγώ συνέχιζα να βρίσκομαι δεμένος, από τα χέρια, σε ένα δοκάρι, το οποίο βρισκόταν στο ταβάνι, σε κάποιο από τα κελάρια του φυλακίου.
Είχαν περάσει δύο μέρες και εγώ συνέχιζα να είμαι κρατούμενος, δίχως να γνωρίζω τον λόγο. Τις μέρες τις μετρούσα από τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες εμφανίζονταν την αυγή και χάνονταν το σούρουπο, από τις χαραμάδες του κελαριού.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

"Ανάμεσα στους νεκρούς" κεφάλαιο ΙI (μέρος β) του Δημήτρη Κολώνια

Συνέχεια από το προηγούμενο...

     ΚΕΦΑΛΑΙΟ II - Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Εν τω μεταξύ, όση ώρα διαδραματίζονταν αυτές οι σκηνές, κανείς από εμάς δεν είχε αντιληφθεί ότι στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι πλησίαζαν με άγριες διαθέσεις, καθώς έμοιαζαν να είχαν χάσει την ψυχή τους.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, έπιασα την κοπέλα από το χέρι και άρχισα να τρέχω προς την έξοδο του χωριού, στο σημείο που αφήσαμε τα άλογα.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

"Ανάμεσα στους νεκρούς" κεφάλαιο ΙΙ (μέρος α), του Δημήτρη Κολώνια


Συνέχεια από το προηγούμενο... ΚΕΦΑΛΑΙΟ II - Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ξύπνησα ταραγμένος. Παρόλο την ψύχρα, από την δροσιά της αυγής, σηκώθηκα μούσκεμα στον ιδρώτα. Ο εφιάλτης που βλέπω συχνά, τους τελευταίους μήνες στον ύπνο μου, με είχε επισκεφθεί ξανά.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

"Ανάμεσα στους νεκρούς" κεφάλαιο Ι του Δημήτρη Κολώνια


    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I - VICTORY
 
Το όνομά μου είναι Κουίντος Κολόνιος Άρριος. Είμαι λεγεωνάριος του ρωμαϊκού στρατού. Πολεμάω στο όνομα του Αυτοκράτορα, για την δόξα της Ρώμης. Τα γεγονότα, από την ιστορία που θα σας διηγηθώ, δεν είμαι σίγουρος αν τα έζησα ή αν τα ονειρεύτηκα.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

"Ένα γράμμα στον 7χρονο εαυτό μου" της Έβης Χαλκίδου


Αγαπητό μου Εβάκισου γράφω σαν παιδί προς παιδί, ώστε έτσι ίσως να κατανοήσεις καλύτερα ότι έχω να σου πω. Συνέχιζε να παίζεις και να γελάς όσο σου δύνεται η ευκαιρία μη χάνεις καμία στιγμή. Μάθε να ρωτάς για ότι  δεν σου κολλάει, προσπάθησε να είσαι περίεργη και να ψάχνεις τα πάντα. Να μην ντρέπεσαι για τίποτα και για κανέναν. 

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

"Το κορίτσι του μπαρ" της Μαρίας Κόνιαρη


Ο Άκης ήταν από τους λίγους νέους που θα μπορούσαν να είναι ευχαριστημένοι στην εποχή μας από τη ζωή τους. Ήταν στα δεκαεννέα και είχε βρει πολύ καλή δουλειά ως disc jockey στο καλύτερο μπαρ ενός κοσμοπολίτικου νησιού και ένοιωθε ένα ζευγάρι βιολετιά μάτια να τον κοιτούν επίμονα. Ήταν η Αμαλία, η υπάλληλος στο μπαρ, που έβρισκε πάντα κάποια πρόφαση να βρίσκεται κοντά του.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

"Μια αλλιώτικη φιλία" της Ευαγγελίας Πέτρογλου


Πριν πολλά πολλά χρόνια ήταν δύο έφηβοι. Ο Θησέας και ο Reiko. Είχαν γνωριστεί σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής προικισμένων παιδιών, το οποίο θεωρούσαν και οι δύο αρχικά χάσιμο χρόνου. Στην πορεία όμως και όσο οι δύο νεαροί γνωρίζονταν, κατάλαβαν ότι η επαφή τους μόνο καλό μπορούσε να τους κάνει.