Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη στον καθηγητή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗ



 Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης είναι ηθοποιός και συνεργάζεται για 1η χρονιά με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa.
Τη σπουδαστική χρονιά 2016-17 θα διδάξει το μάθημα «Υποκριτική στο φακό».
Φοίτησε στο Παν/μιο Αθηνών (Τμήμα Φυσικής) και παράλληλα στη Δραματική Σχολή Κώστα Καζάκου και στη Central School of Speech and Drama του Λονδίνου. Κατόπιν κλήθηκε από τον δάσκαλο του Στάθη Λιβαθινό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, όπου συνέχισε την εκπαίδευση του με Ρώσους εκπαιδευτές της Ακαδημίας GITIS.
Στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε όλες τις παραγωγές της Πειραματικής σκηνής σε κλασικά και σύγχρονα κείμενα («Αγάπης αγώνας άγονος», «Μήδεια», «Το Παλτό», «12η νύχτα», «Ντόγκβιλ», «Δον Ζουάν» κ.α.)
Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως «Έτσι ξαφνικά», «Βέρα στο δεξί», «Singles», «Τα μυστικά της Εδέμ», «Κλεμμένα όνειρα» κ.α.
Επίσης έχει εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. 


1)Διδάσκετε ένα δύσκολο μάθημα που δεν συναντάται εύκολα στις σχολές στην Ελλάδα. Πόσο διαφορετικές είναι οι τεχνικές για τον ηθοποιό της τηλεόρασης και του θεάτρου;

Η διαφορά χοντρικά είναι σα να γράφεις στο χέρι και στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή! Τα ίδια θα γράψεις απλώς πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι μια τεχνολογία για να είσαι το ίδιο δημιουργικός και αποδοτικός και αυτό που φαινομενικά είναι εμπόδιο, να γίνει εργαλείο!

2)Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση για έναν ηθοποιού του πειραματικού θεάτρου στα πλατό ενός τηλεοπτικού σίριαλ;

Χα! Είχα την τύχη να είμαι δίπλα σε σπουδαίους τεχνίτες, είτε αυτοί ήταν συνάδελφοι είτε σκηνοθέτες είτε τεχνικοί που οι κουβέντες τους άνοιγαν δρόμους! Επίσης είχα την τύχη στην αρχή της καριέρας μου να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο υποκριτικής στην κάμερα, από την Alleta Chappelle, την Casting director του Coppola που ειχε βρεθεί στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας “το μαντολίνο του λοχαγού Corelli”!

3)Μετά από 20 χρόνια ενεργής πορείας στην υποκριτική αποφασίσατε να διδάξετε. Τι να περιμένουν οι υποψήφιοι σπουδαστές από το μάθημα σας;

Μια γνωριμία με τον κόσμο του “γυρίσματος” ώστε αυτό να μη φαντάζει κάτι μαγικό και άπιαστο από υποκριτικής απόψεως! Μια εξοικείωση με τα εκφραστικά τους μέσα μιας και πλέον δεν θα παίζουν μόνοι τους όπως στο θέατρο αλλά θα έχουν στον ώμο τους μια κουκουβάγια που λέγεται κάμερα!

4)Τι θεωρείτε πως θα έπρεπε να έχει ένας νέος ηθοποιός για να ακολουθήσει το δρόμο της Υποκριτικής;

Ευγενικό θράσος!

5)Ποια είναι τα σχέδια σας για την χρονιά που έρχεται;

Ξεκινάμε πρόβες με τη Ζέτα Δούκα στο Θέατρο Γκλόρια, το έργο Faith! Έχει πολύ πλάκα γιατί με αφορμή την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους αποφασίζουν να βιντεοσκοπούν την καθημερινότητα τους, έτσι ενώ βλέπουμε επί σκηνής μόνο αυτούς τους δυο χαρακτήρες ταυτόχρονα θα βλέπουμε σε μια οθόνη κι άλλους χαρακτήρες που συναντάνε! Τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω στο μάθημα σαν ένα δείγμα του πως συνδυάζεται η θεατρική με την κινηματογραφική τεχνική!


Πληροφορίες για το μάθημα που διδάσκει θα βρείτε παρακάτω:

Για το βιογραφικό του καθηγητή ακολουθήστε το σύνδεσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου