Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη στην καθηγήτρια ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΟΜΜΕΡ



Η Αντιγόνη Πόμμερ είναι συγγραφέας και συνεργάζεται για 7η συνεχόμενη χρονιά με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa.
Τη σπουδαστική χρονιά 2016-17 θα διδάξει τα μαθήματα «Λογοτεχνική γραφή», «Αστυνομικό έργο», «Παραμύθι – εφηβική λογοτεχνία», «word – υποτιτλισμός – τυφλό σύστημα».
Τα βιβλία της «Γκρεκίνια», «Η ζωή μου κύκλους κάνει» και «Ο καθρέφτης του φεγγαριού» από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική έχουν εξαντληθεί. Το νέο της βιβλίο «Άρωμα λεμόνι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
Επίσης, είναι υπεύθυνη για τα βιβλία των σπουδαστών που εκδίδονται κάθε χρονιά από τη σχολή σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Πηγή».
Οι μαθητές της τη φωνάζουν μανούλα.


1)Για έβδομη χρονιά σας βρίσκουμε στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa. Τι θα συμβουλεύατε φέτος τους υποψήφιους σπουδαστές σας λίγο πριν ξεκινήσει η σπουδαστική χρονιά;

Είμαι πολύ περήφανη που για έβδομη συνεχόμενη χρονιά συνεργάζομαι με την Tabula Rasa. Αυτό τον Σεπτέμβριο, θα συναντήσω πάλι νέους σπουδαστές που έρχονται να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Μόνο ένα έχω να τους πω, να πιστεύουν στον εαυτό τους και τα υπόλοιπα θα τα καταφέρουμε παρέα.

2)Στο site της σχολής αναφέρονται τα βραβεία που έχουν πάρει οι σπουδαστές στα 7 χρόνια λειτουργίας της σχολής και τα περισσότερα είναι από δικούς σας μαθητές. Πείτε μας πως αισθανθήκατε την πρώτη φορά που μάθατε πως κάποιος μαθητής σας πήρε βραβείο.

Ένα χαρακτηριστικό των συγγραφέων είναι η παιδικότητα που κρύβουν μέσα τους. Ε, ναι λοιπόν, θα το πω. Πανηγύριζα σαν μικρό παιδί και το ανακοίνωσα σε όλους, ακόμα και στους οικείους μου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι μαθητές μου ή αλλιώς τα παιδιά μου, όπως τα αποκαλώ, έχουν βραβευτεί πολλές φορές. Αν και είμαι πλέον σίγουρη για τις επιτυχίες τους, σε κάθε βράβευση συγκινούμαι και ενθουσιάζομαι όπως την πρώτη φορά.

3)Λένε ότι τα βιβλία ολοένα και λιγοστεύουν καθώς με την άνθιση της τεχνολογίας και της εικόνας οι αναγνώστες όλο και μειώνονται. Για ποιο λόγο να σπουδάσει κάποιος λογοτεχνική γραφή σε μία τόσο συρρικνωμένη αγορά όπως η Ελλάδα;

Πιστεύω ότι οποιαδήποτε μορφή τέχνης δεν εξαρτάται από τη ζήτηση του κοινού. Οι αναγνώστες δεν μειώνονται, μόνο αλλάζει το μέσο «ανάγνωσης» με την άνθιση της τεχνολογίας αν και ένα καλό βιβλίο πάντα θα έχει θέση στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου για τους εναπομείναντες ρομαντικούς. Η λογοτεχνική γραφή δεν απευθύνεται μόνο σε υποψήφιους συγγραφείς, αλλά σε κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει να εκφράζεται, να οργανώνει τις σκέψεις του, να απελευθερώνει τη φαντασία του, να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του και πάνω από όλα να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσε.

4)Τι βιβλία διαβάζει η Αντιγόνη Πόμμερ;

Διαβάζω τα πάντα. Όσα μου δανείζουν (η ίδια δεν δανείζω ποτέ βιβλία) και όσα διαλέγω μόνη μου σε ένα βιβλιοπωλείο. Στη βιβλιοθήκη μου θα βρείτε από Ευγένιο Τριβιζά μέχρι Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ ή Ντάγκλας Άνταμς ή…

5)Έχετε κυκλοφορήσει ήδη αρκετά βιβλία. Ξεχωρίζετε κάποιο για τον τρόπο γραφής του ή για την πρωτοτυπία της ιδέας ή για κάποιο άλλο δικό σας λόγο;

Κάθε βιβλίο μου είναι διαφορετικό από τα άλλα, ως προς το περιεχόμενο και την ιδέα. Κάθε φορά που γράφω ένα βιβλίο ενθουσιάζομαι, πιστεύω ότι αυτό είναι το αγαπημένο μου, μα όταν εκδοθεί βλέπω ότι δεν μπορώ να το ξεχωρίσω από τα άλλα.


Πληροφορίες για τα μαθήματα που διδάσκει θα βρείτε παρακάτω:

Για το βιογραφικό της καθηγήτριας ακολουθήστε το σύνδεσμο

Ευχαριστούμε την κα Πόμμερ για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε και της ευχόμαστε να έχει μία δημιουργική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου