Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Η Αλεξάνδρα Χειμώνα στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa"

Με χαρά ανακοινώνουμε, για 13η συνεχόμενη χρονιά, την συνεργασία του εργαστηρίου Tabula Rasa με τη φιλόλογο και ηθοποιό Αλεξάνδρα Χειμώνα, η οποία θα διδάξει τα σεμινάρια «Θεατρική γραφή», «Είδη θεατρικής γραφής», και «Δημιουργική λαογραφία και λογοτεχνία» στον Φθινοπωρινό κύκλο σεμιναρίων 2022.

Λόγια της καθηγήτριας: Μέσα από τα σεμινάρια που θα κάνουμε παρέα καλείσαι να ασκήσεις τα γλωσσικά και θεατρικά σου εργαλεία σε κάθε θεατρικό είδος. Συχνά νομίζουμε πως έχουμε ταλέντο στην κωμωδία ή στο δράμα, αλλά έτσι περιορίζουμε τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Τώρα, όμως μπορείς να  ασχοληθείς με όλα τα είδη και ν’ αντλήσεις ό,τι παραπάνω μπορείς απ’ αυτά, ακόμα κι αν καταλήξεις σε ένα αγαπημένο σου. Επιπλέον θα μάθεις τα χαρακτηριστικά διαφόρων θεατρικών ειδών και ρευμάτων, «θα παίξεις» δημιουργικά μ’ αυτά διασκευάζοντάς τα και μετατρέποντας π.χ το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε… φάρσα ή αστυνομικό. Όχι μόνο θα μάθεις τις τεχνικές θεατρικών συγγραφέων που μεγαλούργησαν, αλλά και πώς να τις εφαρμόσεις και στα δικά σου θεατρικά κείμενά. Στόχος του σεμιναρίου είναι να μπορέσεις να μετατρέψεις τις ιδέες σου σε θεατρικά έργα. Γι’ αυτό θ’ ασχοληθούμε με το θεωρητικό, αλλά κυρίως με το πρακτικό κομμάτι της συγγραφής. Με μέθοδο αναλυτική και συνθετική, πρώτα θα… τεμαχίσουμε ένα θεατρικό έργο στα συστατικά που το καθιστούν επιτυχημένο: ιδέα, ήρωας, χώρος, χρόνος, ρυθμός, στάτους κ.λπ. Θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες καθενός απ’ τα παραπάνω συστατικά και θα βρούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής μέσα από ασκήσεις εφαρμογής που θα γίνονται σε κάθε μάθημα. Στη συνέχεια, ανάλογα με το προσωπικό σου ύφος και τις συνειδητές επιλογές σου, θα αποτυπώσεις στο γραπτό σου τον καλύτερο συγγραφικό εαυτό σου.

Η Αλεξάνδρα Χειμώνα είναι αριστούχος του τμήματος κλασικής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα.

Το 2003 βραβεύτηκε για κείμενό της με θέμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμμετείχε στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα euroscola που διεξήχθη στο Στρασβούργο.

Ως φιλόλογος, από το 2004 ασχολείται με τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, της λατινικής, αλλά και της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη μέση εκπαίδευση. Επίσης, ασχολείται με την επιμόρφωση ενηλίκων και στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα γλώσσας, διαφήμισης και ρητορικής. Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές, ενώ έχει επιμεληθεί πλήρως την παιδική παράσταση «Καλοκαιράκι, πια!».

Έχει γράψει τα θεατρικά «Αυγουστιάτικη πυγολαμπίδα» (2004) και «Ουπς, άκυρο» (2009), καθώς και ποιητικές συλλογές.

Γνωρίστε την καθηγήτρια της σχολής πατώντας εδώ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του σεμιναρίου «Θεατρική γραφή» πατώντας εδώ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του σεμιναρίου «Δημιουργική λαογραφία και λογοτεχνία» πατώντας εδώ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του σεμιναρίου «Είδη θεατρικής γραφής» πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου