Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

“The morning show” και το φαινόμενο cancel culture

Τζένιφερ Άνιστον, Ριζ Γουίδερσπουν, Στιβ Καρέλ, apple Tv και το κίνημα me too στην πιο άγρια μορφή του. Θέλετε κάτι περισσότερο για να παρακολουθήσετε τις δύο σεζόν αυτού του αριστουργήματος;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή στο κανάλι The storyteller στο youtube ή πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.youtube.com/watch?v=TdqZw_BNxYo

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Τζένιφερ Άνιστον είναι παρουσιάστρια μίας πολύ πρωινής infotainment εκπομπής, κάτι σαν την Ελεωνόρα Μελέτη ας πούμε, το λεγόμενο «The morning show» και είναι πολύ αγάπητη και εννοείται πολύ διάσημη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης όπου και διαδραματίζεται η σειρά.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο συμπαρουσιαστής της, ο Κώστας Τσουρός ας πούμε, τυχαία τα ονόματα, κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις και το τηλεοπτικό δίκτυο αναγκάζεται να τον απολύσει, παρόλο που δεν έχει ακόμη καν καταδικαστεί. Επειδή ξέρουν όμως, πως τέτοια ζητήματα πλέον δεν κρύβονται κάτω απ’ το χαλάκι, όπως γινόταν παλιότερα και πως η κατακραυγή του κόσμου θα είναι μεγάλη, η απομάκρυνση είναι άμεση, όσο κι αν ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει προβεί σε τέτοιες πράξεις.

Εννοείται, όπως ξέρετε ότι σιχαίνομαι τα spoilers, οπότε δεν θα προβώ σε καμία αποκάλυψη, αν και μεταξύ μας, όσο περνούν τα επεισόδια, λίγο μας απασχολεί αν έχει κάνει τελικά αυτές τις πράξεις ή όχι. Ή μέχρι ποιο βαθμό τις έχει κάνει… Αυτό που νομίζω απασχολεί περισσότερο το θεατή της σειράς είναι που ξεκινάει και που τελειώνει η αλήθεια. Γιατί οι αποκαλύψεις είναι πολλές. Και μπορεί να  υπάρχουν άνθρωποι χειρότεροι από το φερόμενο ως εκμεταλευτή. Αλλά μαζί με το Metoo αυτό που καταφέρνει να θίξει πολύ ωραία η σειρά είναι και το φαινόμενο cancel culture και το πόσο έχει γιγαντωθεί στις μέρες μας.

 

CANCEL CULTURE

Η κουλτούρα της ακύρωσης λοιπόν. Ποιος είναι αυτός που μπορεί να πει υπεύθυνα ποιον θα ακυρώσουμε και ποιον θα κρατήσουμε στη ζωή μας; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να καταδικάσει, σαν άλλος θεός, κάποιον άνθρωπο που έκανε μία παράνομη πράξη και να ακυρώσει την ύπαρξη, το έργο του, τα προηγούμενα χρόνια του; Και πόσο κρατά αυτή η ακύρωση; Μήπως όταν  έρχεται ο επόμενος, ξεχνάμε τον προηγούμενο; Και γιατί αυτή η ακύρωση γίνεται στα social media; Σε τι εξυπηρετεί αυτό; Αυτές κι άλλες πολλές τέτοιες ερωτήσεις θέτει η σειρά και μας κάνει να αναρωτιόμαστε κι εμείς που το βλέπουμε. Φυσικά, όπως κάθε καλό σενάριο, δεν έρχεται με τις απαντήσεις, ίσως γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις ή δεν τις ξέρουμε ακόμη τις απαντήσεις. Αν κάποιος από εσάς θέλει να δώσει τη δική του απάντηση, παρακαλώ, τα σχόλια είναι εκεί και σας περιμένουν.

Η κουλτούρα της ακύρωσης ξεκίνησε πριν οχτώ χρόνια περίπου, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ορθώσουν το δικό τους ανάστημα, τη δική τους δύναμη, απέναντι σε ανθρώπους, που ενδεχομένως πράττουν λάθος ή λένε κάτι που είναι λάθος ή έχουν μία διαφορετική πολλές φορές άδικη συμπεριφορά και λόγω της δύναμης ή της αναγνωρισιμότητας τους είναι στο απυρόβλητο. Αλλά στην ουσία και στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι; Μήπως τελικά το cancel culture και όλη αυτή η συζήτηση δίνει περισσότερη αξία, δύναμη, αναγνωρισιμότητα στα πρόσωπα αυτά; Μήπως απλά ένα χάσταγκ δεν μπορεί να τους κάνει απολύτως τίποτα; Μήπως έχουμε μεγαλοποιήσει τόσο πολύ τα social media και όλο αυτό το μικρόκοσμο που τα περιβάλλει και μας περιβάλλει και πιστεύουμε ότι αν κάνουμε για δύο βδομάδες cancel γνωστό κόκκινο αναψυκτικό θα καταφέρουμε να το ρίξουμε από την κορυφή; Ή θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο να μην το αγοράζει; Ή θα καταφέρουμε να σταματήσουμε ομαδικούς βιασμούς σε ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη; Ίσως για εκείνες τις δύο εβδομάδες. Μετά όμως τι γίνεται; Είπαμε τα καλά σενάρια θέτουν ερωτήματα στους θεατές και εδώ έχουμε πολλά. Εγώ δεν έχω τις απαντήσεις αν όμως τις έχετε εσείς περιμένω τα σχόλια σας. Και επειδή διάβασα αρκετά για το cancel culture και πως ξεκίνησε και όλες τις διαφορετικές σημασίες που πήρε με τα χρόνια ξεχώρισα μία φράση που έλεγε «Ι may have no power, but the power I have is to ignore you». Δηλαδή μπορεί να μην έχω καμία δύναμη (σε σχέση με σένα διάσημε και ταλαντούχε θα προσθέσω εγώ) αλλά έχω τη δύναμη να σε αγνοώ. Και πολλές φορές η αγνόηση, η αδιαφορία είναι χειρότερη από το cancel. Πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι διψάνε για αναγνώριση, έστω και με τον άσχημο τρόπο. Αλλά η αδιαφορία είναι σα μαχαίρι στην καρδιά.

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αλλά ας γυρίσουμε στην ιστορία μας. Είχαμε μείνει λοιπόν στην απόλυση και στη διαπόμπευση του συμπαρουσιαστή Στιβ Καρέλ. Φυσικά αυτές οι εξελίξεις θέτουν σε λειτουργία ένα ολόκληρο ντόμινο πραγμάτων. Η τόσο πετυχημένη σε διάρκεια δεκαπενταετίας εκπομπή βρίσκεται ξαφνικά στον αέρα, το κανάλι είναι εκτεθειμένο που ο πολυαγαπημένος συμπαρουσιαστής καταλήγει να είναι ένα τέρας στα μάτια του κοινού, που δε θέλει να ξανακούσει το όνομα του. Παράλληλα η παρουσιάστρια Τζένιφερ βρίσκεται κι αυτή στο μάτι του κυκλώνα. Ήταν φίλοι, όλα συνέβαιναν στην εκπομπή της, είναι δυνατόν να μην ήξερε, να μην είχε καταλάβει κάτι; Όλα είναι τόσο αριστοτεχνικά φτιαγμένα από τους δημιουργούς της σειράς, που λες δεν μπορεί αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Κι όμως… Να σας θυμίσω λίγο το συμπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο και τους Ράδιο Αρβύλα. Και την άμεση απομάκρυνση του μετά τις αποκαλύψεις ότι διατηρούσε προφίλ σε πορνογραφικές σελίδες και ανέβαζε τον εαυτό του με διάφορες παρτενερ σε ερωτικές περιπτύξεις και μάλιστα εν αγνοία τους; Και τα σχόλια ότι όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει και δεν έλεγαν τίποτα ή έκαναν τα στραβά μάτια; Τελικά η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή η τέχνη τη ζωή;

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκεί λοιπόν πάνω στην καταστροφή του τηλεοπτικού δικτύου και της εκπομπής, έρχεται σαν απομηχανής θεός μία νεαρή γυναίκα, η Ρις Γουιδερσπουν, να πάρει τη θέση της συμπαρουσιάστριας και κατά κάποιο τρόπο να κάνει το κοινό – άθελα της βέβαια- να ξεχάσει όλη αυτή την ιστορία. Σε αυτό θα βοηθήσει ο εκρηκτικός της χαρακτήρας, το ταμπεραμέντο της και η αλήθεια που βγάζει στην οθόνη. Αυτό το απλό, λαϊκό κορίτσι της διπλανής πόρτας που ψάχνει πλέον ο τηλεθεατής. Πέρα από τις ακριβοπληρωμένες, μποτοξαρισμένες, ξύλινες περσόνες της τηλεόρασης, ένας αληθινός άνθρωπος. Που δεν κωλώνει να ξεσπάσει στον αέρα της εκπομπής, να βρίσει στον αέρα της εκπομπής, να γελάσει δυνατά, να πει προσωπικά της θέματα, να καυτηριάσει γεγονότα, να σχολιάσει τα πάντα, δεν κωλώνει να τσαλακωθεί και να δείξει ποια πραγματικά είναι. Είναι μία από εμάς. Όλοι αναφωνούν, επιτέλους, ένα πρόσωπο της τηλεόρασης που είναι σαν εμάς, που έχει τη δική μας φωνή, που μιλάει σαν κι εμάς, σκέφτεται σαν εμάς και δεν μασάει τα λόγια της. Σαν κι εμάς.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με την έλευση αυτή όμως ξεκινούν άλλα προβλήματα που δε θα σας τα αποκαλύψω. Ήδη σας είπα πολλά. Το πόσο αριστοτεχνικά χειρίζονται όλα τα θέματα οι δημιουργοί της σειράς αλλά και υποκριτικά οι ηθοποιοί θα σας αφήσω να το καταλάβετε μόνοι σας βλέποντας τη σειρά. Αλλά σίγουρα τα ζητήματα που θέτει, όπως η εκμετάλλευση της εξουσίας, η πραγματική αλήθεια, ποια είναι, υπάρχει ή ο καθένας μπορεί να βλέπει κάτι από τη δική του σκοπιά και να είναι γι’ αυτόν η δική του αλήθεια, η εφήμερη δόξα που μπορεί να αλλοιώσει το χαρακτήρα κάποιου, ειδικά όταν είναι σε ευάλωτη θέση, ο ψεύτικος κόσμος της σόουμπιζ και τόσα τόσα ακόμη μικρότερα και μεγαλύτερα είναι οι λόγοι που αυτή η σειρά έχει ξεχωρίσει, έχει αγαπηθεί και έχει πάρει τόσα πολλά βραβεία που θα έπρεπε να κάνω μία ξεχωριστή εκπομπή μόνο γι’ αυτά.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ

Η δεύτερη σεζόν της σειράς, συνεχίζει με την ίδια δυναμική, τα ίδια ζητήματα κι ένα ακόμη μεγαλύτερο. Την πανδημία covid-19. Είναι εκείνη η περίοδος, η περίοδος που ξεσπά η πανδημία και παίζει μεγάλο ρόλο στη σειρά, στο σενάριο και στο πως αυτό διαμορφώνεται. Και δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν την πανδημία. Σε μία σειρά τόσο σύγχρονη, με αληθοφάνεια, που πραγματεύεται τόσο καίρια ζητήματα, που μας αφορούν όλους και όλες και που σεναριακά τοποθετείται σε μία εκπομπή και σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, στη σύγχρονη πραγματικότητα, δε θα μπορούσε να μην έχει κομμάτια της επικαιρότητας. Έτσι η σεζόν ξεκινάει με τις καταστροφικές φωτιές στην Καλιφόρνια και φυσικά ολοκληρώνεται με την πανδημία και το πρώτο lockdown. Θυμάστε, το κανονικό, αυτό που δεν έβγαιναν στους δρόμους, ούτε οι γάτες. Αυτό.

Η σειρά λοιπόν, που έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2019, άρχισε να στήνεται από το 2017. Δύο χρόνια πριν βγει στον αέρα. Η apple tv είχε ανακοινώσει ότι η σειρά θα περιλαμβάνει δύο σεζόν και θα αποτελείται από τους ηθοποιούς που είδαμε στις οθόνες μας. Η υπόθεση ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή, αλλά όπως αποκάλυψε η Τζένιφερ Άνιστον, η σειρά ίσως και κάπως προφητικά, είχε αποφασιστεί να ασχοληθεί με τη σεξουαλική παρενόχληση του παρουσιαστή αλλά τότε δεν υπήρχε το Metoo. Φυσικά όταν βγήκε στον αέρα είχαν ήδη ξεσπάσει πολλά σκάνδαλα στην Αμερική και έτσι το metoo movement, το κίνημα δηλαδή, όλο αυτό που ξέρουμε σήμερα, όχι απλά συμπεριλήφθηκε στη σειρά, αλλά πήρε και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μία αληθινή, μοντέρνα, αιχμηρή σειρά που θα μιλήσει στην καρδιά σου. Μπορεί και στην καθημερινότητα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου