Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

«Κατσαρόλα» της Ρένας Λάσκου

Ωχ! Σιγά κυρά μου! Όχι και έτσι, είπαμε λίγο σεβασμός και αγάπη στην κατσαρολίτσα σου που θα σου μαγειρεύει το φαγάκι σου κάθε μέρα που ούτε ένα ρεπό δεν θα της δίνεις. Μα τι σου είναι αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά οι νέες νοικοκυρές βιαστικές και άγαρμπες όλο μέσα στα νεύρα από τους άντρες τους και τα παιδιά τους και ξεσπούν πάνω μας, και μπαμ από δω μπαμ από κει.

Θέλουν να με χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά από την μέρα που με βγάλανε από το ωραίο κουτί μου, χωρίς να με ξέρουν με αρπάζουν τόσο απότομα από το πάνω ράφι που με έχουν τοποθετήσει ανάμεσα από κάτι αρχαιολογικές μπακιρένιες κατσαρόλες οι οποίες ως άλλες ξεπεσμένες αριστοκράτισσες στέκονται η μια δίπλα στην άλλη περιμένοντας μήπως κανείς τις κατεβάσει για να τις χρησιμοποιήσει. Αλλά που τέτοια τύχη,  και ας έκαναν τα γλυκά μάτια στη κεραμική εστία της κουζίνας κάθε φορά που τις κατέβαζαν και τις γυάλιζαν. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά μετά το γυάλισμα γίνονταν πολύ εκτυφλωτικές έλαμπαν! Όλα τα σκευή και οι οικιακές συσκευές που υπήρχαν στην κουζίνα γυρνούσαν και τις κοιτούσαν. Και αυτές στέκονταν καμαρωτές η μια δίπλα στην άλλη σαν ηθοποιοί πάνω στην σκηνή περιμένοντας το χειροκρότημα από το κοινό.


Ακόμα και ‘γω που είμαι νέα και ωραία γυαλιστερή και φινετσάτη με τα ωραία μου τα εργονομικά χερούλια με την αντικολλητική μου επίστρωση ντυμένη γύρω γύρω μέσα και έξω με ανοξείδωτο ατσάλι πρώτης ποιότητας στιβαρή και κάπως βαριά θα έλεγα εκείνες τις ώρες φαινόμουν πολύ μικρή και λίγη μπροστά τους. Αλλά τι σημασία είχε;  Τόπος στα νιάτα! Το γεγονός είναι ένα, αυτές δεν τις ήθελαν πια τις είχαν μόνο για διακόσμηση. Εδώ που τα λεμέ, ούτε και για αυτό δεν της ήθελαν. Όταν με είχαν ξεχάσει πάνω στον πάγκο της κουζίνας και μέχρι να δουν που θα με βάλουν είχα ακούσει να λένε "Τι της θέλουμε αυτές τι παλιατζούρες θεέ μου και δεν τις πετάμε, μόνο μπελάς είναι". Είναι άχρηστες δεν χρησιμεύουν πουθενά και σε κανέναν μόνο τις γυαλίζουμε γίνονται τα χέρια μας χάλια και ξανά στο ράφι, κάτσε να πεθάνει η ξεμωραμένη και μετά θα τις πουλήσω στο μοναστηράκι. Πω-πω! Σκούρα τα πράγματα δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα. Για σκέψου από αριστοκράτισσες και αρχόντισσες τις κουζίνας στα παζάρια σαν σκλάβες προς πώληση. Έμενα δεν με νοιάζει και πολύ να μην πω ότι χαίρομαι κιόλας γιατί δεν με χωνεύουν με κοιτάτε με μισό μάτι και με την πρώτη ευκαιρία με στριμώχνουν. Κάθε φορά που είμαι κάτω και με ανεβάζουν στην θέση μου όλο και ποιο μικρός είναι ο χώρος μου όλο και ποιο στριμωγμένη είμαι. Καλά να πάθουν οι ψωροπερήφανες επιτέλους θα αναπνεύσω θα έχω την ελευθερία μου άσε που θα γίνω εγώ η βασίλισσα της κουζίνας με δόξα και τιμή. Θα με σέβονται και θα με θαυμάζουν και όλα τα αλλά σκεύη που όλο ψου-ψου είναι με τις αριστοκράτισσες . Ειδικά αυτές οι παλιές θαμπές κατσαρόλες σαν γεροντοκόρες στο πάνω δεξιά ράφι που έχουν ένα η και κανένα χερούλι και χωρίς επίστρωση παρακαλώ κουτσομπολεύουν όλη μέρα περιμένοντας μήπως τις κατεβάσουν για βοηθητικές. Μα! Τι λέμε τώρα θα έχω την πρωτοκαθεδρία σε όλα. Δεν θα με επισκιάζουν πια οι αρχαιολογίες. Έτσι και αλλιώς έμενα θα χρησιμοποιούν,  εγώ θα είμαι από σήμερα στα μέσα και στα έξω. θα τους κάνω κάτι φαγητά μούρλια.

Αουτς! Καλέ! Ε! εσύ κοπελιά πρόσεχε πως με βάζεις έτσι πάνω στο μάτι της κεραμικής για πρώτη φορά απαιτώ να μου φερθείς με ευγένια, όπως αρμόζει στην βασίλισσα της κουζίνας σου, δεν ξέρω και τι θέλεις να μαγειρέψω απόψε.

Εγώ πάντως θα μαγείρευα μια ωραία κολοκυθόσουπα για ένα ελαφρύ δείπνο η μήπως θα προτιμούσες ένα ωραίο κοκκινιστό για να εντυπωσιάσεις.

Α! Σιγά με τσουρούφλισες χριστιανή μου! Η μήπως δεν είσαι χριστιανή;  Τι να είσαι άραγε; Καλά θα το μάθω από αυτά που θα της μαγειρεύω. Ε ρε τι τραβώ. τίποτα δεν έμαθες κοριτσάκι μου τίποτα από την μανά σου;  Αλλά δεν φταίει κανείς, εγώ… Εγώ φταίω που κάθομαι και ανέχομαι αυτή την μεταχείριση .

Α! Δεν με προσέχετε καθόλου εδώ μέσα, μου φέρεστε χωρίς αγάπη και στοργή έμενα που θα σας μαγειρεύω ότι μου ρίξετε μέσα που θα σας κάνω τα πάντα πεντανόστιμα, που οι προδιαγραφές μου είναι άριστες και οι συστάσεις μου οι καλύτερες είμαι ένα πολυεργαλείο στην κουζίνα σας,  που ανά πάσα ώρα και στιγμή θέλετε άπλα με ένα άλλο καπάκι γίνομαι και χύτρα και σας μαγειρεύω σε χρόνο ρεκόρ. Δεν θα τα πάμε καθόλου καλά εδώ μέσα μου φαίνεται δεν αρχίσαμε όμορφα.

θα διαμαρτυρηθώ θα συγκαλέσω γενικό συμβούλιο και με τα αλλά σκεύη, και με τις ξεπεσμένες αριστοκράτισσες και τις γεροντοκόρες ας με θεωρούν παρακατιανή. θα κάνουμε απεργία δεν θα ξαναμαγειρέψουμε,  πότε θα καίμε τα φαγητά και πότε θα τα βγάζουμε ωμά. Άντε μην μας πάρουν και το αέρα .

Συγγραφέας: Ρένα Λάσκου – Σπουδάστρια Tabula Rasa

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου