Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Η Παρασκευή Βονάτσου στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa"

Με χαρά ανακοινώνουμε, για 3η συνεχόμενη χρονιά, την συνεργασία του εργαστηρίου Tabula Rasa με τη δημοσιογράφο Παρασκευή Βονάτσου, η οποία θα διδάξει το σεμινάριο «Πρακτική δημοσιογραφία» στον Φθινοπωρινό κύκλο σεμιναρίων 2022.

Λόγια της καθηγήτριας: H δημοσιογραφία απαιτεί πολλές ικανότητες: Συλλογή πληροφορίας, μεθοδικότητα, φιλτράρισμα, διασταύρωση, απόδοση, ιεράρχηση και σύνθεση. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι σύνθετος , καθώς καλείται σε ασφυκτικούς χρόνους να ανακαλύψει ή να αξιολογήσει τι είναι (ή δεν είναι) είδηση και να το μεταδώσει μέσα από διαφορετικά κανάλια. Επίσης, οφείλει να επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και να αντιδρά άμεσα, ειδικά όταν οι χρόνοι είναι τηλεοπτικοί.

Μέσα από το μάθημα «Πρακτική Δημοσιογραφία» θα δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν ένα δημοσιογράφο να ξεχωρίζει, πώς καλλιεργούνται και πώς μπορούν οι δεξιότητες να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς ένας υποψήφιος δημοσιογράφος, μπορεί να αποκτήσει επιδραστικότητα και βαρύτητα και να εδραιωθεί στο χώρο. Ακόμη, θα μάθουμε αν το λεγόμενο «δημοσιογραφικό κριτήριο», δηλαδή η άμεση αντίληψη και κατανόηση της σημαντικότητάς των γεγονότων και η ανάδειξη της είδησης είναι έμφυτο ή καλλιεργείται.

Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν πολλά workshops με διαφορετικές θεματικές. Στα workshops θα γίνεται προσομοίωση αίθουσας σύνταξης και οι σπουδαστές θα καλούνται να αναλάβουν ρόλους και καθήκοντα επαγγελματιών δημοσιογράφων.

Το ταξίδι μας στον χώρο της δημοσιογραφίας, θα περιλαμβάνει καλεσμένους από όλο το φάσμα της δημοσιογραφίας, τηλεοπτικούς, «εφημεριδάδες» και όσους έκαναν τη μετάβαση από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό τύπο, οι οποίοι θα καταθέσουν την εμπειρία τους και θα συμβουλεύσουν τους σπουδαστές για τις βέλτιστες τεχνικές.

Η Παρασκευή Βονάτσου έχει σπουδάσει Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έχει μάστερ στη Δημοσιογραφία και τις Νέες Τεχνολογίες από το Danube University of Krems της Αυστρίας. Είναι δημοσιογράφος από το 2000, εργάστηκε για 11 χρόνια στην εφημερίδα «Έθνος», συνεργάστηκε με το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των «Οικολόγων Πράσινων» και από το 2014 εργάζεται στον τομέα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και της παραγωγής web content.

Είναι αρχισυντάκτρια ροής στο Reader.gr και παράλληλα, ως συνεργάτης της εταιρείας Pulse and Opinion ασχολείται με τη στρατηγική ανάπτυξης επιχειρήσεων και ομίλων στα social media. Ταυτόχρονα, ασχολείται και με την πολιτική επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας συμβουλευτική σε πολιτικά πρόσωπα.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2004.

Γνωρίστε την καθηγήτρια της σχολής πατώντας εδώ

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του σεμιναρίου «Πρακτική δημοσιογραφία» πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου