Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Η Βάσια Σκούρα στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa"

Με χαρά ανακοινώνουμε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, την συνεργασία του εργαστηρίου Tabula Rasa με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Βάσια Σκούρα, η οποία θα διδάξει το σεμινάριο «Βασικές αρχές υποκριτικής και κινησιολογίας» στον Φθινοπωρινό κύκλο σεμιναρίων 2022.

Λόγια της καθηγήτριας: Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής που έχουν ως βάση το θεατρικό παιχνίδι και την τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο και δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν σε λειτουργία το σώμα τους, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, να απελευθερώσουν τις αισθήσεις τους και να ξεπεράσουν τα όρια που ίσως έχουν θέσει οι ίδιοι στην έκφραση των συναισθημάτων τους.

Αρχικά προσεγγίζουμε τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιεί ένας ηθοποιός, προκειμένου να κατανοήσει και να χτίσει ένα ρόλο. Αφορούν κατά κύριο λόγο το σώμα τα συναισθήματα, την εκφορά του λόγου και κατ’ επέκταση το νου.

Εν συνεχεία χρησιμοποιούμε και τελειοποιούμε σε πρακτικό επίπεδο το σύνολο των τεχνικών που διδαχτήκαμε εστιάζοντας και δουλεύοντας πάνω σε κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου με στόχο να μάθουμε να δημιουργούμε ένα ρόλο, να δίνουμε ζωή σε ένα κείμενο και  τη λειτουργία της πρόβας.

Η Βάσια Σκούρα σπούδασε στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Ίασμος Βασίλης Διαμαντόπουλους. Επιπλέον, για ένα χρόνο παρακολούθησε μαθήματα στο studio υποκριτικής «υπό το μηδέν »του Νίκου Καραγέωργου (playback theater). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κουκλοθεάτρου, παραμυθιού και αφήγησης, σεμινάρια παιγνιοθεραπείας – το παιχνίδι ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο, σεμινάρια για το ρόλο του animateur και της διοργάνωσης happening, σεμινάρια για τρόπους προσέγγισης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες  και τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών και τέλος βιωματικά εργαστήρια με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση.

Έχει εργαστεί και εργάζεται ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες σε δημοτικά σχολεία, ιδιωτικές σχολές και πολιτιστικούς συλλόγους. Επίσης εργάζεται ως εικονολήπτρια στην ομάδα cult pics.

Επίσης, έχει παίξει και σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις αρχαίου, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, έχει διδάξει για πολλά χρόνια στο θεατρικό εργαστήρι Χαλκίδας ενώ το 2021 υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του bio- Mechanical Festival.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του σεμιναρίου «Βασικές αρχές υποκριτικής και κινησιολογίας» πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου