Μήπως ήρθε η ώρα να γράψεις τη δική σου ιστορία;

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Νέο σεμινάριο ειδών λογοτεχνικής γραφής από την Αντιγόνη Πόμμερ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa"

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Είδη λογοτεχνικής γραφής»
με καθηγήτρια την Αντιγόνη Πόμμερ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa” με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό βιαστείτε!

Μήπως ήρθε η ώρα… να μάθεις πώς να γράψεις το κάθε διαφορετικό είδος μυθιστορήματος;

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Σε αυτό το σεμινάριο θα δούμε τα διαφορετικά είδη μυθιστορημάτων με θεωρία, παραδείγματα και εργασίες. Επίσης, θα μάθουμε τα μυστικά τους αλλά και ποιος τύπος μυθιστορήματος σας ταιριάζει καλύτερα.

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

Επιστημονικής φαντασίας: «Δύο πιθανότητες υπάρχουν: είτε είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, είτε όχι. Αμφότερες είναι εξίσου τρομακτικές» – Arthur Clarke

Τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, διαπραγματεύονται εναλλακτικές ιστορίες πραγματικότητας. Είναι η πραγματικότητα μαζί με το «τι θα συνέβαινε αν». Για παράδειγμα: Τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος σταματούσε να υπάρχει; Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε ζωή σε άλλους πλανήτες; Σε αυτά τα μυθιστορήματα όλα γίνονται μέσω της τεχνολογίας και όχι με κάποιο μαγικό ραβδί.

Φαντασίας: «Η φανταστική λογοτεχνία επινοήθηκε τη μέρα που ο Ιωνάς γύρισε σπίτι του και είπε στην γυναίκα του ότι άργησε τρεις μέρες επειδή τον είχε καταπιεί μια φάλαινα» – Gabriel Garcia Marquez

Όπως και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, έτσι και αυτά της φαντασίας, έχουν να κάνουν με φανταστικούς κόσμους. Αλλά εδώ είναι απαραίτητο το μαγικό ραβδί.

Ρομαντικό: «Βυθίστηκα στη ρομαντική λογοτεχνία, που είχα αποκηρύξει όταν η μητέρα μου θέλησε να μου την επιβάλει με το ζόρι, και από αυτή συνειδητοποίησα πως η ακατανίκητη δύναμη που κάνει τη Γη να γυρίζει δεν είναι οι ευτυχισμένοι έρωτες, αλλά όσοι συναντούν εμπόδια» – Gabriel Garcia Marquez

Αυτά τα μυθιστορήματα αφορούν στην αγάπη και το πάθος. Εστιάζουν σε δύο χαρακτήρες που ερωτεύονται, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα και εμπόδια που τους κρατούν μακριά.

Εφηβικό: «Μόνο όταν συγκεντρωθούν τα παιδιά υπάρχει αληθινή δυνατότητα διασκέδασης» – Mignon McLaughlin 

Πως μπορείς να γράψεις νεανική λογοτεχνία όταν η ηλικία των αναγνωστών αυτής της κατηγορίας είναι μεταξύ 9 και 16 ετών; Μαζί θα μάθουμε τα μυστικά και τους κανόνες της. Θα βρούμε τη γλώσσα και το ύφος που πρέπει να απευθυνόμαστε στην κάθε ηλικία. Οι συγκρούσεις, οι χαρακτήρες, πρέπει να σχετίζονται με την ηλικία των αναγνωστών για κάνουμε το βιβλίο να πάρει φωτιά στα χέρια τους. Επίσης, ο πρωταγωνιστής, καθώς και η πλειοψηφία από τους βασικούς χαρακτήρες θα πρέπει να είναι κοντά στην ηλικία τους, το θέμα να αγγίζει τα προβλήματά τους και το βασικότερο να μπορούμε να αποφύγουμε την αφήγηση-κήρυγμα. Ποιες είναι οι υποκατηγορίες της νεανικής-εφηβικής λογοτεχνίας; Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε κοινωνικά, πολιτικά, εφηβικά, οικογενειακά θέματα;

Ιστορικό: «Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ιστορία. Μόνο ένας σπουδαίος άντρας μπορεί να τη γράψει» – Oscar Wilde

Τα ιστορικά μυθιστορήματα αναφέρονται στο παρελθόν. Συνήθως είναι ένα πάντρεμα αληθινών γεγονότων και μυθοπλασίας.

Αισθησιακό: «Ο αισθησιασμός μιας γυναίκας είναι η πηγή απ’ όπου αναζωογονείται το πνεύμα ενός άντρα» – Karl Kraus

Το συγκεκριμένο είδος, έχει δυστυχώς παρεξηγηθεί, γιατί έχει ταυτιστεί με ένα είδος που δεν έχει καμία ποιότητα. Οι συγγραφείς ερωτικών έργων εκδιώχτηκαν, απαξιώθηκαν και κάποιες φορές τα βιβλία τους κατέληξαν στην πυρά. Στην πορεία αναγνωρίστηκε η καλλιτεχνική τους αξία και πλέον αυτά τα βιβλία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα έργα της λογοτεχνίας.

Παρωδία: «Η σάτιρα είναι ένα μάθημα, η παρωδία είναι ένα παιχνίδι» – Vladimir Nabokov

Η παρωδία είναι παραποίηση ενός λογοτεχνικού κειμένου με τρόπο χιουμοριστικό, με λογοπαίγνια, με διακωμώδηση και πάντοτε με κριτική πρόθεση. Μέσα από αυτό το σεμινάριο θα δούμε τους τρόπους που μπορούμε να γράψουμε αυτό το ιδιαίτερο είδος που απαιτεί καλή μελέτη του πρωτότυπου έργου.

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τρίτη 20:00-22:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 στο Θησείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

~ Δεν υπάρχει κόστος εγγραφής. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την πληρωμή του πρώτου μήνα σπουδών.

~ Τα δίδακτρα για την παρακολούθηση εξοφλούνται σε 10 ισόποσες δόσεις των 45 ευρώ τον μήνα (Σεπτέμβριος – Ιούνιος).

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6971 970 971 ή στο
e-mail: info@tabula.gr

Γνωρίστε την καθηγήτρια του σεμιναρίου πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=hSWdSyqvGcI

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=21019

Δείτε τα τμήματα ολοκληρωμένων σπουδών της σχολής, πατώντας εδώ:

https://tabula.gr/NEW/?page_id=16081

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου